Steinmeier: Izborom Trumpa prevaziđen svjetski poredak

"Koji koncepti svjetskog poretka će se nametnuti u 21. vijeku, kako će izgledati sutrašnji svije - ništa se ne zna", naveo je Steinmeier (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ocijenio je da izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a predstavlja prekid sa starim poretkom i predvidio je neizvjesna vremena za svijet.

“Sa izborom Donalda Trumpa, svijet 20. vijeka je definitivno prevaziđen”, napisao je šef njemačke diplomatije u uvodniku objavljenom u listu Bild am Sonntag, dva dana poslije Trumpove inauguracije.

“Koji koncepti svjetskog poretka će se nametnuti u 21. vijeku, kako će izgledati sutrašnji svijet, ništa se ne zna, sve je potpuno otvoreno”, naveo je Steinmeier, socijaldemokrata, inače oštar kritičar Trumpa tokom američke izborne kampanje.

Uspostaviti dijalog 

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, po njegovom mišljenju, svijet treba da bude spreman za “uzburkana vremena”.

On je rekao da prilikom svake političke tranzicije ima neizvjesnosti, ali da u ovim vremenima “novog globalnog nereda” to ide dalje i da je “mnogo toga u igri”.

Steinmeier, za koga se očekuje da će sredinom februara biti izabran za predsjednika Njemačke, poručio je da će se Njemačka truditi da uspostavi dijalog sa Trumpovim timom i da “izloži novoj administraciji naš stav, naše vrijednosti i naše interese”.

Njemački ministar je rekao da je siguran da će u Whasingtonu naći sagovornike koji znaju da su velikim zemljama također potrebni partneri.

Izvor: Agencije