Steinmeier: Kriza ohrabruje euroskeptike

Ekonomska kriza bi mogla aktivirati centrifugalne političke snage za koje se može ispostaviti da su opasne po EU u cjelini (Getty Images)

Moglo bi se ispostaviti da je ekonomska kriza u Evropi “opasna” po Evropsku uniju, zato što ohrabruje političke snage koje su protivnici Unije, upozorio je novi njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

On je u intervjuu atinskom listu Ta Nea također rekao da euroskeptici, koji su stekli popularnost zahvaljujući dužničkoj krizi u EU-u, “nemaju mozga”, prenosi Tanjug.

“Zabrinut sam zbog situacije u našoj Uniji. Ova kriza u državnim finansijama još nije gotova… ekonomska kriza bi mogla aktivirati centrifugalne političke snage za koje se može ispostaviti da su opasne po EU u cjelini”, rekao je njemački šef diplomatije.

EU se suočava s porastom antievropskih osjećanja zbog krize, koja je izazvala sukob između siromašnijih članica, kojima je potrebna finansijska pomoć, i bogatijih, koje moraju dati novac.

Antinjemačko osjećanje posljednjih godina je sve rasprostranjenije, naročito u Grčkoj, zbog toga što Grci imaju utisak da je Njemačka, koja je glavni kreditor u EU-u, tražila mjere štednje u zamjenu za kredit od 240 milijardi eura.

Nezadovoljstvo društva

Očekuje se da će nezadovoljstvo društva ojačati euroskeptike i desničarske stranke na izborima za Evropski parlament u maju.

“Ne smijemo izbjegavati sučeljavanje s populistima, nacionalistima, tim ljudima bez mozga koji sebe nazivaju euroskepticima”, kazao je Steinmeier.

“Oni promoviraju sve što je nacionalno, a pri tom ne iznose svoje prijedloge”, dodao je on, prenio je AFP.

Njemački ministar je došao u posjetu Grčkoj dan nakon što je ta zemlja zvanično preuzela šestomjesečno predsjedavanje EU-om.

Naoružani neidentificirani napadači u decembru su izvršili napad na rezidenciju njemačkog ambasadora u Atini i tom prilikom niko nije povrijeđen.

“Napadači neće uspjeti pokvariti dobre odnose između Njemačke i Grčke i između Nijemaca i Grka”, izjavio je Steinmeier.

On je pohvalio grčki privredni oporavak, rekavši da se “prvi put jasno vide mnogi znaci da će u Grčkoj ponovo doći do privrednog rasta i otvaranja radnih mjesta”.

Izvor: Agencije