Steinmeier: Razgovori sa Cavusogluom nisu bili laki

Turski premijer Binali Yildirim izjavio je danas da bi Evropska unija trebalo da se odluči između Turske i njenih neprijatelja (Anadolija)

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Walter Steinmeier poručio je danas u Ankari da je na Turskoj da odluči da li će ubrzati svoj put ka članstvu u Evropskoj uniji, naglasivši da je Berlin ozbiljno zabrinut zbog oštrih mjera koje turske vlasti primjenjuju poslije neuspjelog pokušaja puča u julu, javlja AFP.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu je na konferenciji za novinare sa Steinmeierom rekao da je umoran od onoga što je opisao kao “dvoličnost i dvostruke aršine” Evropske unije.

“Dosta nam je, zaista nam je više dosta tog snishodljivog stava”, istakao je Cavusoglu.

Šef njemačke diplomatije je, poslije razgovora sa turskim kolegom Cavusogluom, rekao da ne podržava obustavu pregovora o pristupanju Turske EU.

“Pitanje da li se Turska približava Evropi ili se udaljava od nje nije odluka koja je na Evropi i evropskim prijestolnicama, već bi trebalo da bude donijeta u Turskoj”, rekao je Steinmeier novinarima, dodavši da je on “za bolje odnose”.

Njemački ministar je naveo i da njegovi razgovori sa Cavusogluom “nisu bili laki” i priznao da su iznijeli različite stavove o mjerama koje se primjenjuju u Turskoj.

 Predviđen sastanak sa Erdoganom

Istovremeno, turski premijer Binali Yildirim izjavio je danas da bi Evropska unija trebalo da se odluči između Turske i njenih neprijatelja, dodavši da Brisel ne bi trebalo da očekuje da Ankara izmjeni svoje antiterorističke zakone, prenosi Reuters.

Yildirim je to rekao u obraćanju članovima svoje vladajuće Partije pravde i razvoja u parlamentu, koje je uživo prenošeno na televiziji.

Steinmeier je u Ankaru stigao iz Brisela, gdje su najviše diplomate EU na jučerašnjem sastanku izrazile zabrinutost zbog hapšenja opozicionara u Turskoj.

Predviđeno je da se šef njemačke diplomatije danas sastane sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i drugim liderima.

Erdogan je, inače, juče izjavio da bi Turska iduće godine mogla da održi referendum o tome da li da nastavi pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, ponovivši upozorenje Briselu da mora da “donese odluku” o turskom članstvu, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije