Steinmeier: Rusija mora ispuniti potpisano

Njemački šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier putuje u Moskvu, što je prva posjeta od izbijanja krize na istoku Ukrajine. Steinmeierova ruta ide preko glavnog ukrajinskog grada Kijeva, jer je cilj da se obnove mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine.

Malo ko vjeruje da na istoku Ukrajine vlada primirje potpisano u Minsku u septembru. To možda najbolje pokazuje činjenica da se još ne znaju okolnosti obaranja malezijskog civilnog aviona prije četiri mjeseca. Ipak, čini se da mnogi ne gube nadu da u tom djelu države može zavladati mir.

„Nakon razgovora sa vašim predsjednikom odlazim kako bih provjerio da li su razgovori u Brisbaneu na samitu G20 stvorili atmosferu koja bi ponovo omogućila konkretnu implementaciju sporazuma u Minsku“, kazao je njemački ministar vanjskih poslova Steinmeier.

On je pozvao obje strane na poštovanje sporazuma iz Bjelorusije, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, kako prenose ruski mediji, poziva Rusiju na ozbiljne pregovore, ali na neutralnoj teritoriji.

„Pošto mi ne razmišljamo ni o čemu drugom osim o sporazumu iz Minska, Rusija mora ispuniti ono što je potpisala i ono što je obećala cijelom svijetu“, istakao je.

Radna posjeta

Ipak, čini se da ruska strana ne dočekuje njemačkog ministra sa velikim očekivanjima. Njegov kolega iz Rusije Sergej Lavrov ističe kako je ovo „radna posjeta“.

„Složili smo se da provjerimo gdje stojimo trenutno, da razgovaramo o Ukrajini prije svega, ali ne samo o tome već i o rusko-njemačkim odnosima. Niko ne očekuje neki veliki pomak“, naveo je.

Da pomirenje na relaciji Zapad – Moskva nije ni na vidiku, vidi se u Briselu. Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg optužio je Rusiju da gomila naoružanje i vojsku kako sa svoje strane rusko-ukrajinske granice tako i unutar same Ukrajine, te pozvao Moskvu da povuče svoje vojnike.

Stoltenberg je kazao da je NATO primijetio razmještaj vojnih snaga, opreme, tenkova i artiljerije, čime se krši sporazum o prekidu vatre, prenosi Hina.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Rusija opovrgava optužbe o tomu da proruskim separatistima koji se bore na istoku Ukrajine pomaže slanjem opreme i vojnih snaga. Početkom septembra dogovoreno je primirje, no sukobi su nastavljeni.

Jacenjuk poziva Rusiju na pregovore

Stoltenberg je novinarima, po dolasku na sastanak ministara odbrane EU, kazao da raspolaže informacijama o gomilanju vojnih snaga u Ukrajini.

“No, gomilanje trupa primijećeno je i na ruskoj strani granice. Ovo je ozbiljno gomilanje vojske i pozivamo Rusiju da je povuče”, kazao je.

Šest ukrajinskih vojnika je ubijeno, a devetero ranjeno u borbama protiv proruskih pobunjenika u posljednja 24 sata, priopćila je u utorak ukrajinska vojska, a prenosi AFP.

Izvor: Al Jazeera i agencije