Steinmeier: Sirija nije spremna za povratak izbjeglica

Walter Steinmeier se sastao s njemačkim kontingentom od 300 vojnika u zračnoj bazi u Jordanu (EPA)

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier izjavio je da je suviše rano za povratak velikog broja izbjeglica u Siriju, istakavši da međunarodna zajednica mora nastaviti podržavati bliskoistočne zemlje koje su primile milione sirijskih izbjeglica.

Steinmeier je u Libanu, gdje se sastao s predsjednikom te zemlje Michelom Aounom, rekao da u velikim dijelovima Sirije “uslovi nisu odgovarajući” da bi se obezbijedio siguran povratak izbjeglica, prenosi AP.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u Libanu živi gotovo milion sirijskih izbjeglica.

Posjeta njemačkim vojnicima

Libanska Vlada tvrdi da je, s obzirom na to da Damas kontrolira velike dijelove Sirije, vrijeme da se izbjeglice vrate svojim kućama.

Međutim, građanski rat u Siriji i dalje bjesni u nekim dijelovima zemlje, uključujući veliko predgrađe Damaska, dok su drugi dijelovi Sirije stabilni, ali su pretrpjeli katastrofalnu štetu tokom skoro sedmogodišnjih borbi, podsjeća američka agencija.

“Nakon mnogobrojnih neuspjelih pokušaja na međunarodnom nivou… nismo postigli primirje za Siriju”, rekao je Steinmeier.

Ranije se njemački predsjednik sastao s njemačkim kontingentom od gotovo 300 vojnika u zračnoj bazi u sjeveroistočnom Jordanu.

Njemačka provodi izviđačke i misije dopune goriva nad Sirijom i Irakom, gdje je oružana grupa Islamska država Irak i Levant nekada držala pod kontrolom velike oblasti.

Uspješna borba protiv ISIL-a

Steinmeier je vojnicima kazao da je borba protiv ISIL-a bila uspješna, ali da su njihove usluge i dalje potrebne kako bi se onesposobili ostaci oružane grupe.

Predsjednik Njemačke je obišao i obližnji kamp Azraq, gdje živi oko 36.000 sirijskih izbjeglica.

On je istakao ulogu Njemačke u podržavanju izbjeglica, a također je pohvalio Jordan jer je primio stotine hiljada izbjeglica.

Izvor: Agencije