Steinmeiera zbunilo Trumpovo spominjanje nacističke Njemačke

Steinmeier kaže da ne čita mnogo objave na Twitteru novoizabranog američkog predsjednika (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je da bi Donald Trump trebao pronaći vlastiti stil kao predsjednik SAD-a i dodao da je zbunjen spominjanjem nacističke Njemačke za vrijeme konferencije za novinare novog američkog predsjednika.

“Ne umijem to protumačiti”, rekao je Steinmeier nakon što je Trump tokom konferencije za novinare u srijedu kritizirao objavljivanje navoda da Rusija posjeduje kompromitirajuće podatke o njemu i da je podložan ucjeni, istakavši da su to sramotne besmislice i laži kakve bi samo njemački nacisti mogli smisliti.

Steinmeier je rekao novinarima u Berlinu da ne čita mnogo objave na Twitteru novoizabranog američkog predsjednika.

“Taj događaj pokrio je cijelu paletu nacionalnih i stranih političkih tema i nije nam dao bilo kakvu veću sigurnost u vezi s tim kuda se SAD kreće”, rekao je Steinmeier o jučerašnjoj Trumpovoj konferenciji, prenosi AP.

Dodao je da je pitanje može li se Trump izraziti posredstvom Twittera.

“Barem ja ne bih mogao formulirati ideju strane politike u 140 znakova”, rekao je Steinmeier.

‘Izmišljotina bolesnih ljudi’

Trump je kritizirao objavljivanje navoda da Rusija posjeduje kompromitirajuće podatke o njemu i da je podložan ucjeni, istakavši da su to sramotne besmislice i laži kakve bi samo njemački nacisti mogli smisliti.

“To su besmislice, koje su možda objavile obavještajne službe, ko zna… To nikada nije trebalo biti napisano ni objavljeno. Sramota je da takve informacije budu objavljene. To su laži i to se nije dogodilo”, rekao je Trump.

Rekao je da je te tvrdnje iznijela grupa njegovih protivnika, “bolesnih ljudi”.

“To je nešto što bi nacistička Njemačka uradila”, istakao je.

On je dodao da je tužno kad obavještajni izvještaji procure u štampu i da je to, prije svega, nezakonito.

Izvor: Agencije