Stepan: Drugi maraton u životu donio plasman na SP-u

Stepan: U budućnosti bih voljela popraviti svoje rezultate i na kraćim distancama, ali mislim da će to sve doći jedno s drugim (Ustupljeno Al Jazeeri)

Nikolina Stepan u svojoj karijeri istrčala je od jeseni prošle godine dva maratona i odmah ostvarila normu za nastup na Svjetskom prvenstvu. Ništa tu čudno ne bi bilo da nije riječ o 28-godišnjoj djevojci koja je počela trčati najdužu atletsku disciplinu baš 2016. godine.

Stepan je rođena u Rijeci 10. decembra 1988. godine, da bi se u petom razredu osnovne škole počela baviti orijentacijskim trčanjem zahvaljujući profesoru historije Damiru Jasprici sa „kojim smo odlazili na različite izlete i planinarenja“.

„Orijentacija je bila moja prva ljubav i bila sam uvjerena da ću se zauvijek njome baviti. Za naše sam uvjete postizala jako dobre rezultate, kao hrvatska reprezentativka nastupila sam na više svjetskih i europskih prvenstava, puno putovala, no nikada nisam imala trenera koji bi mi mogao pomoći u napretku te sam u boljim okolnostima sigurno mogla i puno više postići“, govori za Al Jazeeru.

Više bila umjetnički tip

Stepan kaže kako se kao djevojčica jedno vrijeme bavila tenisom i plivanjem.

„No, nekako sam ipak više bila umjetnički tip. Već s pet godina počela sam svirati klavir te sam završila osnovnu i srednju glazbenu školu. Danas u sviranju klavira i gitare te pjevanju uglavnom uživam u slobodno vrijeme“, kaže ona.

Nakon završene srednje škole upisala je studij arheologije na Univerzitetu u Zadru.

„Tijekom fakultetskog obrazovanja sudjelovala sam na brojnim arheološkim istraživanjima kod nas i u inozemstvu, a nakon položenog tečaja ronjenja počela sam se baviti podvodnom arheologijom. Trenutno sam na prvoj godini poslijediplomskog doktorskog studija: Arheologija istočnog Jadrana s usmjerenjem prapovijesna arheologija“, ističe i dodaje kako je ipak odlučila na neko vrijeme struku staviti u drugi plan.

„Smatram da znanstveni napredak, istraživanje i rad u struci može pričekati. Trčati i postići kvalitetan rezultat u maratonu mogu sada, teško kasnije i za sada ne mislim propustiti tu priliku.“

„Kada sam otišla na studij u Zadar, s vremenom mi je postajalo sve teže redovito dolaziti na utrke, ali bez obzira na to sam nastavila trčati. Krajem 2013. sam sasvim slučajno istrčala jednu od svojih prvih atletskih utrka – Mali maraton Nin-Zadar, na kojoj sam zauzela treće mjesto.“

Vjetar u leđa

Dan kasnije je dobila poziv iz Atletskog kluba Svetice kojem se priključila 2014. godine.

„Moj današnji trener Slavko Petrović smatrao je da imam još puno prostora za napredak i nije pogriješio. Tada mi je u planu bio nastavak bavljenja orijentacijskim trčanjem, no ubrzo sam shvatila koliko napredujem i odlučila se posvetiti atletici. Želja mi je bila istrčati dobar polumaraton i iskreno nisam uopće razmišljala o maratonu“, ističe ona.

Nakon godinu-dvije kontinuiranog treniranja ova dionica joj se više nije činila tako dugom, govori uz smiješak. Prošle godine postala je prvakinja Hrvatske u polumaratonu i planinskom trčanju, a na jesen, u debitantskom nastupu na Zagrebačkom maratonu istrčala je rezultat 2:46:11.

„Nedostajalo mi je nešto više od minute do norme i to je svakako bio odličan početak i vjetar u leđa za budućnost“, dodaje Riječanka.

Do norme je došla u drugom nastupu na maratonu:

„Posljednja, svakako najbolje organizirana i najveća utrka na kojoj sam do sada nastupila bio je maraton u Linzu (Austrija) koji sam istrčala u travnju. Na njemu sam s vremenom 2:43:56 ispunila normu za Svjetsko prvenstvo, što je bio cilj prvog dijela sezone, tako da sam jako zadovoljna postignutim rezultatom.“

Bez velikih očekivanja

Kasnije je dugo pauzirala zbog povrede, pa je i u pripreme za Svjetsko prvenstvo u Londonu krenula prekasno.

„No forma se diže i veselim se nastupu na SP-u u Londonu. S obzirom na to da sam zbog ozljede nakon zadnjeg maratona duže pauzirala, pripremam se dosta kratko, no dajem sve od sebe. Ostalo je još manje od mjesec dana do SPa, u završnoj smo fazi priprema i sve ide po planu“, kaže Stepan.

Za nastup u glavnom gradu Velike Britanije kaže kako nema posebnih očekivanja.

„Sretna sam što sam svojim rezultatima dogurala do toga da mogu nastupiti na SP-u u maratonu i čast mi je predstavljati svoju zemlju. Istrčala sam samo dva maratona, tek sam na početku i treba biti realan. Potrebno je još vremena, iskustva i kvalitetnih treninga da bih svojim rezultatima mogla parirati svjetskim trkačima.“

Nakon Londona namjerava se prvo malo odmoriti, pa nakon toga nastaviti s pripremama za jesen.

„Ako sve bude išlo po planu, nadam se novim dobrim utrkama i osobnim rekordima. U budućnosti bih voljela popraviti svoje rezultate i na kraćim distancama, ali mislim da će to sve doći jedno s drugim. Cilj mi je prije svega maraton“, zaključuje Nikolina Stepan.

Izvor: Al Jazeera