Šteta i gubici u Srbiji 1,53 milijarde eura

Izvještaj će biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula (AP)

Direktna šteta u Srbiji nastala zbog katastrofalnih poplava koje su nedavno zadesile regiju iznosi 810,1 miliona eura, dok gubici iznose 661,9 miliona eura, pokazao je zvanični izvještaj o procjeni štete od poplava, koji je usvojila Vlada Srbije, a koji će biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula.

Izvještaj je pokazao da ukupna šteta i gubici zbog ove prirodne katastrofe iznose 1,53 milijarde eura, prenosi agencija Tanjug.

Dvije trećine tog iznosa odlazi samo na proizvodne sektore, gdje su procijenjeni šteta i gubici na 1,07 milijardi eura.

Od toga, najveća šteta i gubici procijenjeni su u poljoprivredi – 107,9 miliona, odnosno 120,1 milion eura.

Velike štete u saobraćaju

Slijedi trgovina, gdje je procjena štete 169,6 miliona, a gubitaka 55,2 miliona eura.

Procijenjena šteta i gubici u socijalnim sektorima, koji obuhvataju stanovanje, zdravstvo, obrazovanje i kulturu je 34,6 miliona eura, odnosno 7,1 milion eura.

Šteta na objektima za stanovanje iznosi 227,3 miliona eura, dok su gubici po istom osnovu iznose 3,7 miliona.

U zdravstvu je šteta procijenjena na tri miliona, a gubici na 2,7 miliona eura.

Efekti poplava na infrastrukturnom sektoru, koji obuhvata saobraćaj, komunikacije i vodosnabdijevanje, procijenjeni su na 192,1 miliona eura, od čega na štetu odlazi 117,3 miliona, a na gubitke 74,8 miliona eura.

Najveća stavka u ovom sektoru je saobraćaj.

Novac od donatora

Kada je riječ o pitanjima poput životne sredine i upravljanja, procijenjena šteta iznosi 17,2 miliona, a gubici 10,6 miliona eura.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da će izvještaj biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu i da će to biti prilika da svi zainteresirani pomognu.

“Već imamo donatore i u ova dva meseca i donatorskog novca. Tu je sasvim sigurno i novac iz kredita, koji će se prebaciti na hitnije projekte za putnu i železničku infastrukturu”, rekla je ona Tanjugu.

Zorana Mihajlović, koja je i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, najavljuje da će oštećene i srušene kuće građana biti izgrađene ili popravljene do jeseni, odnosno zime, kao i putevi na poplavljenom području.

“Građani treba da znaju da je Vlada tu za njih i da će da učini sve da svako ima svoju kuću ili da dobije sredstva da je popravi. Deca će krenuti na vreme u školu, domovi zdravlja će biti popravljeni. To je naš zadatak”, poručila je Mihajlović.

Izvor: Agencije