Stier: Dužni smo se brinuti za stabilnost BiH

Stier je odbacio kritike da se Zagreb miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine (Pixsell)

Šef hrvatske diplomacije Davor Ivo Stier izjavio je u srijedu da Hrvatska, kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, “ne samo da ima pravo nego je i dužna brinuti se za stabilnost Bosne i Hercegovine kako trusni jugoistok Europe ne bi postao područje radikalizacije”.

Ministar vanjskih i europskih poslova, ujedno i potpredsjednik Vlade Hrvatske, sudjelovao je na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Globalne koalicije za borbu protiv oružane skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), koji se u organizaciji američkog državnog tajnika Rexa Tillersona održava u Washingtonu.

Stier tvrdi kako Hrvatska sve spomenuto čini “u duhu prijateljstva”, odgovarajući time na kritike da se Zagreb miješa u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Promijeniti Izborni zakon BiH

Prenio je kako nova američka administracija podupire stabilizaciju jugoistočne Europe.

“I imat će političke volje poduprijeti svaku politiku koja će dovesti do stabilizacije, a suradnja između SAD-a i Europske unije izrazito je nužna kako bi se i dalje radilo na stabilizaciji jugoistočne Europe, koja je i dalje trusno područje”, rekao je Stier.

“Kao članica EU-a i NATO-a, Hrvatska tu ima važnu ulogu, a posebno je važna potpora euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i promjenama koje su nužne da bi se izbjegle nove nestabilnosti. Jedna od promjena je novi Izborni zakon i lidere Bosne i Hercegovine treba ohrabriti da ga donesu do lipnja, kao što je tražio Ustavni sud Bosne i Hercegovine”, najavio je Stier.

Podsjetio je da Hrvatska sudjeluje u skupini za suzbijanje odlazaka boraca iz Europe na ratišta Bliskog istoka kako bi ratovali za ISIL, a potom se vraćali.

Na ratišta otišlo 1.000 ljudi

“Tu smo vrlo aktivni, pogotovo sa zemljama jugoistočne Europe. Postigli smo dobre rezultate u 2016. godini i više nitko odavde nije odlazio prema ISIL-u”, tvrdi Stier.

Dodao je kako je, prema obavještajnim podacima, s cijelog prostora jugoistočne Europe otprilike 1.000 ljudi otišlo ratovati za ISIL, od kojih se 300 vratilo.

“Islamska zajednica dobro je integrirana u hrvatsko društvo i mi nemamo problem, ali zajedno s našim saveznicima radimo na stabilizaciji cijelog tog prostora”, rekao je ministar Stier.

Izvor: Agencije