Stier: Hrvatska i Vatikan za evropski put BiH

Vatikan i Hrvatska zagovaraju bolje razumijevanje za prilike u BiH, kazao je Stier (Reuters)

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Davor Ivo Stier razgovarao je u Vatikanu s državnim sekretarom za odnose s državama Paulom Gallagherom o stabilnosti jugoistoka Evropa, s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu.

“Dominirala je tema jugoistoka Europe, s posebnim naglaskom na BiH, gdje je Svetoj Stolici i Hrvatskoj europski put te zemlje i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda zajednički interes”, izjavio je ministar Stier novinarima nakon razgovora s monsinjorom Gallagherom.

Stier dodaje da je, u tom kontekstu, s Gallagherom razgovarao i o partnerima u Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici te da Vatikan i Hrvatska zagovaraju “jedno bolje razumijevanje za prilike u BiH” u cilju ostvarenja njenog evropskog puta, javlja Fena.

“Taj put jest zahtjevan i ima i dosta izazova, ali isto tako otvara određene prilike: određene reformske poteze kao što je i promjena izbornog zakonodavstva koja može biti jedna dobra prilika ne samo za Hrvate ili katolike već za sve konstitutivne narode (….), da taj princip institucionalne jednakopravnosti triju naroda i svih građana bude u funkciji boljeg rada BiH, bolje pripreme da se može nositi sa svim obvezama koje će sutradan imati kao punopravna članica Unije”, rekao je Stier.

“Dakle, za samu koheziju države i njeno bolje funkcioniranje”, dodao je šef hrvatske diplomatije.

Ključni faktori

Ocijenio je, međutim, da je osim zalaganja Hrvatske i zauzimanja razumijevanja Vatikana po tom pitanju “izuzetno važno da i neki drugi ključni čimbenici međunarodne zajednice također rade na tome”.

Stier je, kako je rekao, svoje vatikanske sagovornike izvijestio o zaključcima sastanka ministara vanjskih poslova EU-a od prošlog utorka gdje je istaknuto da je “jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata i svih ostalih građana put kojim se želi vidjeti napredak BiH u ispunjavanju obaveza koje ima u kontekstu pristupa Uniji”.

“Važno je istaknuti da se svih 28 članica složilo s baš takvom formulacijom”, istakao je Stier, uz opasku da se na tome “još mora raditi”.

To je, po njegovom sudu, “jedna dobra izjava”, kao i izjava komesara EU-a u Vijeću sigurnosti nakon godišnjeg izvještaja visokog predstavnika Valentina Inzka “baš na tom tragu, no operacionalizacija i implementacija takvih smjernica je ono što je sada pred nama”.

“Naravno, taj posao moraju činiti lideri u BiH. Njihova je nadležnost, pravo i odgovornost, ali potpora i ohrabrenje od strane međunarodne zajednice je vrlo važno”, istaknuo je Stier.

U toj pripremi, zaključio je, Hrvatska želi vrlo aktivno sudjelovati.

Kanonizacija Alojzija Stepnica

Stier i Gallagher su razgovarali i o pitanju kanonizacije Alojzija Stepinca. Iako se više puta u javnosti spekuliralo da bi se to moglo dogoditi 2018., Stier je rekao da nije bilo riječi o vremenskim terminima.

Podsjetio je na mješovitu katoličku i pravoslavnu komisiju koja mora do ljeta dovršiti svoj posao, iako proces kanonizacije ne ovisi o tome.

“To je unutarnja stvar Katoličke crkve. Mi jedino možemo reći da će taj dan sasvim sigurno biti jedan radostan dan za sve ljude kojima je Stepinac, njegovo životno djelo, uzor u zauzimanju za slobodu i dostojanstvo čovjeka”, rekao je Stier.

Stier, koji se u Vatikanu također sastao i s državnim sekretarom Pietrom Parolinom, rekao je da je današnjom posjetom potvrđena tijesna saradnja između Hrvatske i Vatikana.

Gallagheru i šefu vatikanske vlade Parolinu poklonio je knjigu britanskog historičara Robina Harrisa, “Stepinac – His Life and Times”.

Stier se nakratko sastao i s Angelom Sodanom, državnim sekretarom od 1991. do 2006, za vrijeme mandata dvojice Papa, Ivana Pavla II i Benedikta XIV.

Hrvatska i Vatikan u januaru 2017. obilježavaju 25. godišnjicu priznanja i uspostave diplomatskih odnosa.

Izvor: Agencije