Stier: Hrvatska snažno podržava neovisnost Kosova

Enver Hoxhaj, Davor Ivo Stier, Kosovo, Hrvatska
Hoxhaj je zahvalio Hrvatskoj na ulozi koju je imala u stjecanju slobode i nezavisnosti Kosova (Anadolija)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je u ponedjeljak potporu nedjeljivosti Kosova i članstvu najmlađe europske države u euroatlanskim integracijama, objavio je predsjedničin ured.

Ona je u Zagrebu razgovarala s kosovskim ministrom vanjskih poslova Enverom Hoxhajem koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Dvoje dužnosnika “ocijenili su bilateralne odnose izvrsnima i partnerskima… Predsjednica je naglasila snažnu potporu Hrvatske integritetu i nedjeljivosti Kosova kao i ostvarivanju članstva u euroatlantskim integracijama”, stoji u priopćenju.

Grabar-Kitarović podsjetila je na žurnu potrebu unaprjeđenja položaja Hrvata u Letnici i Janjevu, s čime se Hoxhaj složio i naznačio djelovanje kosovskih institucija.Sugovornici su se složili i da je jugoistok Europe suočen s nizom prijetnji i dogovorili se da dvije države češće razmijenjuju mišljenja o toj temi, navodi se u priopćenju.

Plenković: Predanost Hrvatske u pomoći na putu u EU

Enver Hoxhaj u Zagrebu se susreo i s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom vanjskih i europskih poslova Davorom Ivom Stierom.

Plenković je u Banskim dvorima s Hoxhajem razgovarao o unaprjeđenju političkih i gospodarskih odnosa te povećanju vanjskotrgovinske razmjene, priopćeno je iz Vlade.

Plenković je još jednom potvrdio predanost Republike Hrvatske da pomogne Kosovu na putu prema Europskoj uniji prenošenjem iskustava i znanja, posebice u području provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Razgovaralo se i o načinima na koje bi se moglo pomoći hrvatskoj manjini u Janjevu i Letnici, a ministar Hoxhaj zahvalio je predsjedniku Vlade RH na sudjelovanju vojnih snaga u mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu, navodi se u priopćenju.

Kosovski šef diplomacije ranije se sastao s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Davorom Ivom Stierom.

Stier je nakon sastanka izjavio kako Hrvatska snažno podržava neovisnost i integritet Kosova i kroz europsko partnerstvo želi doprinijeti jačanju kosovskih institucija te pomoći u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

Hrvatska snažno podržava neovisnost i integritet Kosova”, rekao je Stier na konferenciji za novinare i istaknuo da dva ministarstva razvijaju odličnu suradnju.

“S Kosovom imamo i sporazum o europskom partnerstvu i u tom okviru želimo zajedno s poljskim i njemačkim stručnjacima nastaviti suradnju na podršci kosovskim institucijama i provedbi Sporazuma o stabilnosti i pridruživanju”, nastavio je ministar Stier, kako prenosi Hina.

Podrška dijalogu Kosova i Srbije

Također je podsjetio da je tijekom hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom usvojena deklaracija koja predstavlja važan korak prema uključivanju Kosova kao punopravnog člana te inicijative.

U kontekstu snaženja stabilnosti u regiji Stier je dao punu potporu dijalogu između Kosova i Srbije.

Šef hrvatske diplomacije najavio je i intenziviranje gospodarske suradnje.

“Za ožujak je predviđeno potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i ugovora o carinskoj suradnji”, rekao je Stier.

Hoxhaj je zahvalio Hrvatskoj na ulozi koju je imala u stjecanju slobode i neovisnosti Kosova te kazao da kosovska strana želi “odlične političke odnose” popratiti “izvrsnim gospodarskim odnosima”.

“Zahvalni smo Hrvatskoj na potpori u europskim institucijama (…) Uz jačanje odlučnih političkih odnosa želimo ići još dalje, na stvaranje izvrsnih gospodarskih odnosa”, kazao je Hoxhaj, izrazivši nadu u skoro održavanje gospodarskog foruma.

Govoreći o stanju na sjeveru Kosova, tj. osnivanju zajednica srpskih općina, rekao je da Priština to pitanje želi riješiti, ali zabrinjava nesudjelovanje srpskih predstavnika.

“Želimo da se to pitanje riješi, ali izostanak srpskih predstavnika pokazuje da Beograd nema političku volju za to”, kazao je šef kosovske diplomacije.

Osnivanje takve zajednice mora se sprovesti na temelju propisa i Ustava Kosova, bez ijednog elementa odstupanja, “bilo čega što bi bilo zvan onoga što je predviđeno sporazumom iz Brisela i Ahtisaarijevim planom”, naglasio je Hoxhaj.

Hoxhaj: ‘Hrvatska i Albanija za stabilizaciju regije’

“Nema govora da bi zajednica srpskih općina imala bilo kakve izvršne ovlasti (…) Želimo integrirati srpsku zajednicu u skladu s Ahtisaarijevim planom i Ustavom Kosova”, kazao je Hoxhaj i dodao da se nada povratku srpskih predstavnika u parlament.

Također je poručio da je neprihvatljivo “osnivanje zajednice srpskih općina koja bi služila kao produžena ruke Srbije”.

Povodom nedavnog pisma albanskih i hrvatskih ministara obrane glavnom tajniku NATO-a u kojem je izražena zabrinutost za sigurnost i stabilnost na Kosovu Hoxhaj je rekao da Kosovo gleda na Hrvatsku i Albaniju kao na zemlje koje imaju ulogu u stabilizaciji regije.

Spomenuo je i osnivanje kosovskih oružanih snaga i rekao da to mora biti proces međunarodne zajednice, koja se na to obvezala.

“Ovdje je riječ o kompletiranju samog Ahtisaarijevog plana zaokruživanja kosovskog suvereniteta”, rekao je Hoxhaj.

Izvor: Agencije