Stier poručio Sloveniji: Nemojte maltretirati turiste u Hrvatskoj

Piranski zaljev, More, Slovenija, Hrvatska, Granica
Slovenija inzistira na implementaciji arbitražnog rješenja, koje Hrvatska ne prihvaća jer cijeli proces smatra kompromitiranim (EPA)

Nakon što je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec prije nekoliko dana u emisiji Slovenske televizije sugerirao kako bi Slovenija mogla sabotirati hrvatsku turističku sezonu u slučaju da Hrvatska odbije implementaciju odluke Arbitražnog suda o Piranskom zaljevu iz Hrvatske su stigle prve službene reakcije.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u četvrtak je izjavio da granični spor Hrvatska i Slovenija trebaju riješiti dijalogom.

“Bilateralni granični spor moramo riješiti bilateralnim dijalogom. Sigurno neće gospodin Erjavec ništa pozitivnoga postići time što će se maltretirati njemačke, talijanske turiste, austrijske, poljske, češke, slovačke, pa u krajnoj liniji i slovenske građane, koji su nam rado viđeni gosti”, kratko je kazao Stier, kako prenosi Hina.

Stier: ‘To je izraz nervoze’

“To je očito izraz njegove nervoze”, komentirao je danas ministar Stier novinarima ispred Banskih dvora.

Odgovarajući u emisiji na upit što će se dogoditi ako odluka arbitražnog suda, koja se očekuje ove godine, stigne uoči početka turističke sezone, šef slovenske diplomacije odgovorio je da će “to sigurno više naškoditi Hrvatskoj. Mislim na one koji će iz Austrije i Njemačke preko Slovenije putovati u Hrvatsku. Ako to pitanje još bude otvoreno i ako arbitražna odluka ne bude implementirana, bit će teškoća i već sam rekao da se ta stvar neće lako riješiti”, prenio je u srijedu Novi list.

Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli u četvrtak je nakon sjednice Vlade izjavio da su odnosi sa slovenskim ministarstvom zaduženim za turizam dobri te kako misli da za turizam neće biti problema s obzirom na izjave slovenskog ministra vanjskih poslova.

Ministar Cappelli, odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, istaknuo je “jako dobre odnose” sa slovenskim Ministarstvom gospodarstva i tehnologije, koje je zaduženo za turizam, i ministrom Zdravkom Počivalšekom.

Capelli: ‘Dobri odnosi’

“Razgovaramo, a upravo sam dobio poziv da do kraja siječnja dođem u Ljubljanu da se sretnemo i razgovaramo o zajedničkom predstavljanju sa Slovenijom na azijskom tržištu, pogotovo u Kini. Dakle, to je dobra suradnja, kao i odnosi i ne vidim razloga da i ove godine ne bude dobra turistička sezona u Hrvatskoj, gdje i slovenski turisti, ali i svi oni koji će dolaziti preko Slovenije, kao i do sada, ne dođu bez problema”, kazao je Cappelli.

Na pitanje smatra li Erjavčev istup praznom prijetnjom Cappeli je kazao da to ne bi komentirao, ali je dodao kako misli da za turistički dio neće biti problema.

Hrvatska se povukla iz arbitražnog procesa nakon, prema tumačenju te zemlje, nepovratne kompromitacije suda kada je otkriveno kako su se slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Izvor: Agencije