Stier: Žalim zbog raskida s Mostom, najpošteniji bi bili novi izbori

Davor Ivo Stier
Stier kaže da je na sjednici Predsjedništva HDZ-a iznio svoje viđenje da bi najpoštenije bilo ići na nove izbore (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Hrvatske i politički tajnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Davor Ivo Stier izrazio je u utorak žaljenje zbog raskida koalicije s Mostom te dodao da se on u stranci zauzimao za nove izbore nakon što je ta suradnja okončana.

“Ja sam gradio koaliciju između HDZ-a i Mosta i meni je doista žao što ona nije uspjela. Imali smo raspravu i na predsjedništvu HDZ-a i, naravno, kao i u svakoj demokratskoj stranci, postoji pluralnost različitih viđenja. Ja sam iznio svoje viđenje i smatram da bi u takvoj situaciji najpoštenije bilo ići na nove izbore”, rekao je Stier, koji je u utorak sudjelovao na ministarskom sastanku EU-a u Briselu, kako prenosi Hina.

Stier: ‘Prioritet lokalni izbori’

Dodao je da su se u nastaloj situaciji “morala uzeti u obzir i ona razmatranja koja su naglašavala da je Hrvatska i 2015. i 2016. imala izbore te se stoga napravio kompromisni zaključak da se prvo pokuša vidjeti može li se imati nova većina u Saboru, ali i spremnost HDZ-a da ide na izbore”.

Stier je prvi put komentirao nastalu situaciju nakon raskida koalicije HDZ-a i Mosta.

Istaknuo je da su sada prioritet lokalni zbori, na kojima očekuje dobar rezultat svoje stranke.

Kriza vlasti u Hrvatskoj izbila je ranije ovog mjeseca kada su trojica ministara Mosta zatražila smjenu ministra financija Zdravka Marića, držeći da je u sukobu interesa zbog krize koncerna Agrokor.

Kriza vlasti

Nakon toga Sabor nije izglasao nepovjerenje Mariću, dotadašnji predsjednik Sabora i lider Mosta Božo Petrov podnio je ostavku, a Sabor je sa 76 glasova novim predsjednikom parlamenta imenovao Gordana Jandrokovića iz HDZ-a.

Odgovor na pitanje ima li HDZ parlamentarnu većinu bit će poznato nakon lokalnih izbora.

Do tada ministarstva, pa i ono unutarnjih poslova, vode državni tajnici s ograničenim ovlastima i bez podrške parlamenta.

Izvor: Al Jazeera i agencije