Stigao hladni talas: Snijeg prekrio Balkan

Beograd pod snježnim pokrivačem (Tanjug)

Ciklon koji je okovao Evropu snijegom i ledom stigao je do Balkana preko južnog Jadrana i najprije je na primorju donio kišu, a potom velike snježne padavine u zemljama regije.

Snijeg je počeo tokom noći, a u Sloveniji u planinskim područjima napadalo je već i do 40 centimetara snijega, javljaju agencije.

Najmanje je jedna osoba poginula, a sedam ih je povrijeđeno u lančanom sudaru u kojem je na slovenskoj autocesti kod Postojne sudjelovalo gotovo 50 vozila. Spasilačke službe su na mjestu nesreće, ali izrazito loši vremenski uvjeti otežavaju im posao. Prema prvim informacijama, do nesreće je došlo zbog teških uvjeta na cesti – puhala je snažna bura i padao snijeg.

U Hrvatskoj je snijeg izazvao ozbiljne probleme u Dalmatinskom zaleđu. Saobraćaj je otežan u cijeloj zemlji. Snijeg i niske temperature stigli su u veći dio Bosne i Hercegovine. U Srbiji je proglašen crveni alarm za područje čitave zemlje.

Olujna bura na Jadranu

U Hrvatskoj je najviše snijega napadalo u Imotskom – 25 centimetara, saopštio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Saobraćaj u zemlji je otežan i usporen. U Zagrebu je napadalo 20-ak centimetara snijega, u Rijeci dva, u Pazinu osam, u Hrvatskom Zagorju preko 20, u Slavoniji od pet do 10, a u gorju 30-ak. Snijeg i dalje pada u većem dijelu Hrvatske.

Na Jadranu će se jaka i olujna bura od sjevernog proširiti na cijeli Jadran, javlja DHMZ.

Snježni pokrivač će se u unutrašnjosti Hrvatske do kraja dana još povećati za 10 do 15 centimetara, a tanak snježni pokrivač moguć je i na Jadranu.

Snijeg i niske temperature stigle su u veći dio Bosne i Hercegovine. Ulice većine bh. gradova prekrivene su snježnim pokrivačem. Tako je i u glavnom gradu Sarajevu, prenosi Anadolija.


Sarajevo [Foto: Anadolija]

Tanji sloj raskvašenog snijega zadržao se i na području grada Mostara, javlja Fena. Iz hidrometeoroloških zavoda najavljuju da će snijeg nastaviti padati tokom dana.

Do 30 centimetara snijega u Srbiji

U Srbiji je u ranim jutarnjim satima počeo padati snijeg te je glavni grad Beograd do sedam sati bio pod tankim snježnim pokrivačem debljine do pet centimetara, javlja Tanjug.

Sa zahlađenjem stiže i jak sjeverozapadni vjetar koji će puhati od 60 do 70 kilometara na sat.

Hidrometeorološki zavod Srbije očekuje da će u zemlji tokom dana napadati 10 do 30 centimetara snijega, prenosi agencija Beta. 

Na većem dijelu Slovenije pada snijeg, ali za sada nije bitnije ugrozio saobraćaj, javlja slovenska novinska agencija STA.

Do jutra je u centralnom dijelu zemlje palo oko 25 centimetara snijega, u zapadnim i sjeverozapadnim planinskim područjima do 40 centimetara, na jugozapadu oko 20, a u ostalim dijelovima zemlje između pet i 15 centimetara.

Izvor: Agencije