Stipanović: Pobjeda nad Belgijom otvara vrata trećeg kruga

Utakmica protiv Belgije je najvažnija za BiH u kvalifikacijama, tvrdi Andrija Stipanović (EPA)

Reprezentativac Bosne i Hercegovine i košarkaš zagrebačke Cedevite Andrija Stipanović optimista je uoči utakmice trećeg kola grupe E kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine protiv Belgije, koja se igra u petak od 20:00 sati u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji. On smatra da bi Bosna i Hercegovina trijumfom nad Belgijancima, koji su poraženi u prva dva kola kvalifikacija – od Francuske 59:70 kod kuće i Rusije 69:76 u gostima, uradila veliki posao i približila se prolazu u dalje takmičenje.

Sa 31-godišnjim centrom Stipanovićem, koji je dobro raspoložen stigao na pripreme bh. državnog tima, nakon što je sa Cedevitom osvojio trofej Kupa “Krešimira Ćosića”, razgovarali smo o šansama reprezentacije u nastavku kvalifikacija, ambicijama Cedevite u ABA ligi i prvenstvu Hrvatske, njegovom reprezentativnom i klupskom saigraču Džananu Musi i nastupu zagrebačke ekipe u Eurokupu. S Cedevitom ima ugovor do kraja sezone i ističe kako je najbitnije da ga zdravlje posluži.

  • Može li selekcija Bosne i HercegovineH pobijediti Belgiju u trećem kolu grupe E kvalifikacija za SP naredne godine u Kini i približiti se prolazu?

– Imamo kvalitet da pariramo Belgiji, koja nema vrhunske pojedince, ali je jaka kao ekipa. Belgijanci su atletski moćni te energijom i htijenjem pokušavaju nadomjestiti nedostatak kvaliteta. Svako od njih je dobar u skoku i potrebno je obratiti pažnju na ovaj segment igre. Uz podršku pune dvorane, dat ćemo maksimum kako bismo osvojili dva važna boda.

  • Koliko poznajete Belgiju i od kojih protivničkih košarkaša prijeti najveća opasnost?

– Igrao sam tri sezone u Belgiji i upoznao način igre ove selekcije. Jonathan Tabu, Quentin Serron i Jean Salumu su tri najkvalitetnija igrača igrača, mada ni ostale ne treba zanemariti. Belgijanci su dobri u kontranapadima i ako im se dozvoli da razviju svoj stil igre, mogu biti veoma neugodni i opasni.

  • Smatrate li da je domaći teren u narednoj utakmici velika prednost za Bosnu i Hercegovinu, koja je savladala Rusiju sa 81:76 u Sarajevu?

– Utakmica s Rusijom, koja je, realno gledajući, kvalitetnija od nas, pokazala je koliko nam znači podrška navijača. Uz njihovu pomoć dajemo i više od mogućnosti, pa se veselim novoj utakmici u lijepom ambijentu. Domaći teren je velika prednost, koju bismo trebali iskoristiti. Belgija je slabija od Rusije, čiji reprezentativci igraju u kvalitetnijim klubovima, no trkački je dobra.

  • Da li je za Bosnu i Hercegovinu teži zadatak jer samo dva dana poslije meča s Belgijom gostuje kod Rusije?

– Ne trebamo razmišljati o revanšu protiv Rusije, jer i da joj idemo 100 posto odmorni, važila bi za favorita i bit će teško doći do pobjede. Koncentrirani smo na Belgiju, jer je ova utakmica najvažnija. Pobjeda bi nam puno donijela i trenutno razmišljamo o susretu s Belgijom, kao da nemamo poslije utakmicu s Rusijom. Pobjedom bismo otškrinuli vrata trećeg kruga.

  • Kako komentarišete dosadašnji učinak bh. tima, koji je drugi sa tri boda u grupi E?

– Zadovoljan sam. Niko nije očekivao da možemo dobiti Rusiju, protiv koje smo odigrali dobru utakmicu. Možda ta pobjeda bude presudna da se plasiramo u završnu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

  • Šta je presudilo da Cedevita osvoji šesti naslov pobjednika Kupa ‘Krešimira Ćosića’?

– Odlučio je kvalitet, Cedevita je najkvalitetnija momčad u Hrvatskoj, što je pokazala osvajanjem trofeja u Kupu. Mučili smo se kroz sezonu, u kojoj je puno utakmica, zbog nedovoljne uigranosti. Nakon što smo ispali iz Evrope, mislim da možemo biti samo bolji u nastavku sezone. Ekipa je napravljena da osvaja trofeje i zato su dovedena pojačanja.

  • Može li zagrebački sastav osvojiti trofej ABA lige, nakon što je prošle sezone poražen od Crvene zvezde sa 0:3 u finalnoj seriji?

– U regularnom dijelu ABA lige izgubili smo prednost domaćeg terena i nećemo ga završiti na prve dvije pozicije. Budućnost i Crvena zvezda su dobre, ali ne i nepobjedive ekipe. Ako otklonimo nedostatke, možemo ih pobijediti i slaviti osvajanje trofeja

  • Ko su favoriti za titulu u ABA ligi?

– Crvena zvezda je prva na tabeli poslije 20 kola i brani naslov, dok Budućnost igra fantastično ove sezone. Bit će teško da osvojimo trofej, ali nakon pauze zbog reprezentativnih obaveza, imat ćemo dovoljno vremena za treninge i uigravanje ekipe.

  • Kako sarađujete s Džananom Musom u Cedeviti i reprezentaciji Bosne i Hercegovine?

– Surađujemo super. Musa je dobar i talentiran igrač te funkcioniramo odlično na terenu i van njega. Do sada je pokazao velik kvalitet i lijepo je vidjeti da se on igrački razvija i napreduje. Dobar je momak i mislim da će postati vrhunski košarkaš.

  • Kakve su šanse da Cedevita osvoji petu titulu prvaka Hrvatske u nizu?

– Šanse su velike. Do kraja regularnog dijela prvenstva želimo pobijediti sve protivnike i ući sa prvog mjesta u doigravanje. Važno je da budemo bolji od Zadra i imamo prednost utakmice više na domaćem terenu, pošto nije lako igrati protiv Zadra u gostima, zbog paklene atmosfere. Nadam se da ćemo osvojiti titulu u Hrvatskoj.

  • Da li je Cedevita mogla bolje u konkurenciji ruskog Lokomotiv Kubana, crnogorske Budućnosti i italijanskog Trenta u Top 16 fazi Eurokupa, u kojoj je doživjela svih šest poraza i završila na četvrtom mjestu?

– Mogli smo puno bolje, ali na loš rezultat utjecale su prve dvije utakmice. Na gostovanju kod Trenta vodili smo sa 22 poena razlike, dok smo protiv Budućnosti prokockali plus 14. Sami smo krivi, no možda je i bolje ovako, s obzirom na to da ćemo se maksimalno posvetiti prvenstvu Hrvatske i ABA ligi.

Izvor: Al Jazeera