Stjuardesa: Mohammede, nadzirem vas

Aviokompanija tvrdi da nije bilo diskriminacije (AP)

Musliman je izbačen iz aviona American Airlinesa nakon što ga je stjuardesa javno prozvala, objavila broj njegovog sjedišta i rekla da će ga nadzirati.

Mohammed Ahmed Radwan ukrcao se na avion u gradu Charlotte u Sjevernoj Karolini, a glavna stjuardesa je potom rekla putem razglasa:

Mohammede Ahmede, sjedište 25-A, nadzirat ću vas.“

Stjuardesa nije pominjala druge putnike.

Radwan je upitao zašto je to učinila, a ona je navodno odgovorila da je on „previše osjetljiv“, javlja Independent.

Putnik je prijavio incident drugom kabinskom osoblju American Airlinesa, ali potom mu je rečeno da mora napustiti avion jer je glavnoj stjuardesi „neugodno“ zbog njegovih postupaka.

Vijeće američko-islamskih odnosa (CAIR) sada se žali Ministarstvu saobraćaja zbog incidenta, koji se dogodio prošlog decembra, nakon što nije uspjelo riješiti spor sa aviokompanijom.

American Airlines: Nije bilo diskriminacije

Pravna zastupnica CAIR-a Maha Sayed napisala je u žalbi da je Radwan nepravedno uklonjen iz aviona zbog rasne diskriminacije.

„Zbog rasta antimuslimanske retorike i zločina iz mržnje širom Sjedinjenih Američkih Država, ovakvo nemarno i štetno ponašanje ne smije biti tolerisano u aviokompanijama naše države, koje imaju pravnu obavezu da sigurno prevoze sve ljude te da ih tretiraju jednako i ne diskriminišu ih na osnovu njihove vjerske ili etničke pripadnosti“, kazala je Sayed.

„Ovaj incident je pogotovo zabrinjavajući zbog nedavnih incidenata u kojima su zaposlenici aviokompanija proizvoljno uklanjali putnike muslimane ili one bliskoistočnog porijekla bez objektivnog razloga ili objašnjenja.“

Portparolka American Airlinesa kazala je da je CAIR ranije ove godine kontaktirao aviokompaniju.

„Detaljno smo preispitali navode i zaključili da nije bilo diskriminacije. Na usluzi smo klijentima svih etničkih i vjerskih pripadnosti i ne tolerišemo diskriminaciju.“

U aprilu, muslimanku su izbacili iz aviona Southwest Airlinesa na aerodromu u Chicagu nakon što su je zamolili da zamijeni mjesta jer se stjuardesa osjećala „neugodno“ zbog nje.

Petočlana muslimanska porodica je izbačena iz aviona United Airlinesa u martu „zbog njihovog izgleda“. Kazali su da su pitali kabinsko osoblje imaju li sigurnosne pojaseve za njihovo troje djece. Pilot im je rekao da moraju napustiti avion „iz sigurnosnih razloga“.

Izvor: Agencije