Sto miliona dolara za borbu protiv terorizma

Saudijski kralj Abdullah pozvao na osnivanje međunarodnog centra za borbu protiv terorizma prije skoro deset godina (AP)

Saudijska Arabija je dala 100 miliona dolara pomoći Ujedinjenim narodima za borbu protiv terorizma i pozvala ostale zemlje da učine isto.

“Pogođeni smo zlom terorizma. Vjerujemo da su one zemlje koje nisu pogođene terorizmom, izgleda, opuštenije u suočavanju sa terorizmom na ozbiljan način”, rekao je novinarima Adel al-Jubeir, ambasador Saudijske Arabije u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je uručio ček generalnom sekretaru UN-a Banu Ki-moonu.

“Vjerujemo da Ujedinjeni narodi mogu odigrati veoma snažnu i učinkovitu ulogu u mobiliziranju svjetskih napora kako bi se suprotstavili ovom zlu “, rekao je Al-Jubeir.

“Terorizam ne poznaje vjeru. Ne poznaje nacionalnost. Terorizam nema državljanstvo. Ono nema ljudskosti. Nema saosjećanja. Ono nema pravde”, dodao je.

“Terorizam je protivan svakoj religiji na svijetu i to je pošast koja mora biti eliminirana putem veoma jakih i robusnih međunarodnih mjera”, kazao je Al-Jubeir.

‘Brojni izazovi’

Ban je primio ček 100 miliona dolara na ceremoniji u njegovom uredu i kazao je da skori rast terorizma u brojnim zemljama i regijama, prije svega zauzimanje velikih dijelova Sirije i Iraka koji su došli pod kontrolu Islamske države, “naglašava izazove pred nama”.

Sredstva će biti upućena Centru Ujedinjenih naroda za borbu protiv terorizma ustanovljenom 2011. da bi se pozabavio novim sigurnosnim prijetnjama, prenijela je agencija AFP.

Saudijski kralj Abdullah je pozvao na osnivanje međunarodnog centra za borbu protiv terorizma prije skoro deset godina, a prijedlog je usvojilo 55 zemalja na konferenciji o borbi protiv terorizma održanoj 2005. godine u saudijskih prijestolnici Rijadu.

AFP navodi da su, osim Saudijske Arabije, sredstva Centru donirale Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Velika Britanija.

Izvor: Agencije