Stoch odbranio naslov na velikoj skakaonici

Kamil Stoch je prije četiri godine u Sočiju osvojio zlata i na maloj i na velikoj skakaonici (EPA)

Poljak Kamil Stoch obranio je naslov olimpijskog pobjednika u skijaškim skokovima na velikoj skakaonici na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu i tako postao treći skakač u povijesti kojemu je to uspjelo.

Stoch, koji je prije četiri godine u Sočiju osvojio zlata i na maloj i na velikoj skakaonici, slavio je ispred Nijemca Andreasa Wellingera, koji je prije tjedan dana osvojio zlato na maloj skakaonici. Iako je Wellinger u dva skoka ostvario šest metara veću duljinu, zlato je osvojio Stoch zbog kompenzacije za vjetar.

Broncu je, kao i prije tjedan dana na maloj skakaonici, osvojio Norvežanin Robert Johansson.

Historijski uspjeh

Prije Stocha dva uzastopna zlata na velikoj skakaonici osvajali su Norvežanin Birger Ruud (1932, 1936) i Finac Matti Nykaenen (1984, 1988).

Sjajni Poljak, koji je ove sezone po drugi put u karijeri osvojio “Novogodišnju turneju” i to pobjedama na sve četiri skakaonice, prije tjedan dana je imao priliku postati i prvi skakač s dva uzastopna zlata na maloj skakaonici, ali je nakon drugog mjesta u prvoj seriji podbacio u drugoj i na kraju završio kao četvrti. 

Wellinger je, pak, umalo ponovio uspjehe Nykaenena (Calgary 1988), Švicarca Simona Ammanna (Salt Lake City 2002, Vancouver 2010) i Stocha (Soči 2014), koji su na istim Igrama osvajali zlata i na velikoj i na maloj skakaonici. 

Izvor: Agencije