Stojković: Srbija favorit protiv Crne Gore i Litvanije

Stojković je već ušao u istoriju kao dosad jedini fudbaler koji je osvojio duplu krunu sa dva vječita beogradska rivala (EPA)

Iskusni golman i kapiten Partizana Vladimir Stojković (35) priželjkuje da ‘Crno-beli’ nadmaše veliki bodovni zaostatak za Crvenom zvezdom do kraja sezone Superlige Srbije, mada to, kako on kaže, neće biti lagan zadatak. Prema njegovim riječima, po završetku regularnog dijela prvenstva, slijedi play-off u kojem će Partizan imati priliku da stigne Zvezdu jer se bodovi polove i tako će prednost aktuelnog šampiona Srbije biti smanjena uoči posljednjih sedam kola koji će se igrati u proljeće naredne godine.  

U dugoj karijeri osvajao je trofeje ne samo u Srbiji sa Zvezdom i Partizanom, nego i u portugalskom Sportingu iz Lisabona (Kup i dva Superkupa Portugala), te izraelskom Maccabiju iz Haife (Kup Izraela).

Stojković je već ušao u istoriju kao dosad jedini fudbaler koji je osvojio duplu krunu sa dva vječita beogradska rivala. Kao čuvar mreže Crvene zvezde, bio je osvajač prvenstva i Kupa Srbije 2006. godine, da bi isti podvig ponovio i sa Partizanom pet godina kasnije. Sa aktuelnom šampionom Srbije Zvezdom pripao mu je Kup Srbije i Crne Gore 2002, dok je na golu Partizana osvojio još dva naslova prvaka 2012. i godinu dana kasnije, te Kup Srbije 2018.

Branio je i u Leotaru, Zemunu, Nantesu, Viteseu, Getafeu, Viganu, Ergotelisu, te Nottingham Forestu. Sa 84 utakmice rekorder je u broju nastupa za reprezentaciju Srbije, sa kojom je bio učesnik tri Mundijala 2006, 2010. i ove godine. Poslije nastupa na prvenstvu svijeta u Rusiji, nije pozivan u tim selektora Mladena Krstajića, koji je prije starta Lige nacija izjavio da na usluge Stojkovića računa u nekim važnijim utakmicama, ostavivši mogućnost da opet bude pozvan u državni tim u narednom periodu.

Bio je član mlade fudbalske selekcije Srbije, osvajača srebrne medalje na Evropskom prvenstvu  2004. u Njemačkoj.

Stojković je za Al Jazeeru govorio o dosadašnjem učinku i ciljevima Partizana u nastavku sezone u Srbiji, nastupu ovog kluba u kvalifikacijama Evropske lige, briljantnoj pobjedi Zvezde nad Liverpoolom u Ligi prvaka, kvalitetu Superlige Srbije, rezultatu Srbije i podvigu Hrvatske, koja je osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu.

Može li Partizan, koji je treći stići veliki bodovni minus za vodećom Crvenom zvezdom od 13 bodova?

– Nadam se da možemo nadoknaditi zaostatak, pošto se bodovi dele uoči play-offa. Na taj način prednost se duplo smanjuje. Velika je razlika između nas i Zvezde, pa sigurno nam neće bti lako da joj se približimo. Dobro bi bilo kada bi se ponovila pretprošla sezona kada smo prestigli Crvenu zvezdu u play-offu. Startovali smo sa pobedom od 3:1 nad najvećim rivalom u gostima. Tada je trener Partizana bio Marko Nikolić. Pokazali smo da prednost nakon regularnog dijela prvenstva nije bila nedostižna. Nadam se da ćemo se boriti do kraja play-offa za visok plasman.

Koji su razlozi bodovnog zaostatka za Zvezdom?

– Odigrali smo dosta utakmica nerešeno (šest remija u 16 kola). Moramo poboljšati igru i ne dozvoliti da nam se kiksevi ponovo dešavaju. Mnogo je razloga zašto zaostajemo za vodećima na tabeli. Ima gostovanja u ligi, gde se fudbal ne može praktično igrati. Tereni su loši poput onih u Nišu i Surdulici, te jedino je važno da se niko od igrača ne povredi. Osim toga, protivnici se opredele za defanzivnu taktiku. Igrači protivničkih ekipa čine sve što je u njihovoj mogći da ne izgube protiv Partizana. Zato je teško donositi bodove sa gostovanja i istovremeno prikazati lepršavu igru.

Žalite li još za promašajima u 158. vječitom ligaškom derbiju protiv Zvezde 1:1 kod kuće?

– Najlepša je to utakmica srpskog fudbala koja se igra sa puno emocija i naboja. Gledali ste derbi, u kojem smo bili bolji protivnik i trebali pobediti. Ovaj meč je iza nas, pa je potrebno ići dalje i gledati unapred, prema narednim utakmicama.

Da li će se niški Radnički boriti za titulu jer je drugi na tabeli?

– Sigurno da je dobro za fudbal u Srbiji da se i treća ekipa uključila u trku za vrh tabele. To daje zanimljivost i neizvesnost u takmičenju, u kojem je do kraja ostalo još 21 kolo.

Hoće li prvenstvo odlučiti derbiji sa Crvenom zvezdom ili utakmice sa slabijim protivnicima?

– Generalno gledajući, o šampionskoj tituli odlučuju utakmice u kojima morate osvojiti bodove jer važite kao favorit. Objasnio sam ranije kako funkcioniše kada igrate protiv rivala koji su izuzetno motivisani u utakmicama sa Partizanom i ulažu zadnji atom snage da ostvare povoljan rezultat u svoju korist. Prošle sezone o prvaku su odlučile utakmice protiv slabije plasiranih timova. Ovaj put Zvezda nije imala nijedan kiks u dosadašnjem toku prvenstva, u prednosti je i biće je veoma teško stići i prestići. Ipak, nadu ne trebamo gubiti s obzirom na to da ima još puno mečeva da se odigra do kraja prvenstva.

Kako ocjenjujete kvalitet Superlige Srbije?    

– Ima dosta kvalitetnih igrača koji zaslužuju igrati u Partizanu i Zvezdi. Pošto za sve njih nema mesta u ovim klubovima, igračku karijeru nastavljaju u manjim klubovima. Teško je igrati protiv tih ekipa koje su visoko motivisane, a njihovi fudbaleri žele da dokažu što bolji kvalitet. Neki nisu imali sreće i nisu se snašli da uspiju u Partizanu. Balkanske države – Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Bosna i Hercegovina pune su talenata koji se prije svega afirmišu u domaćim takmičenjima i kasnije odlaze u jače evropske timove.

Koji su ciljevi Partizana u domaćim takmičenjima?

– Odbrana naslova u Kupu Srbije je prioritet, kao i to da što duže ostanemo u borbi za titulu. Biće teško istrajati u prvenstveboj trci za titulu. Zvezda igra odlično, no sportski je boriti se do samog kraja i nikada se ne predavati.

Koga biste voljeli za protivnika u četvrtfinalu Kupa Srbije?

– Nemam nikakvih posebnih želja. Svejedno je s kim ćemo igrati, želimo novi trofej. Idemo odbraniti Kup i daćemo sve od sebe da ostvarimo cilj.

Šta mislite o nastupu Partizana u Evropskoj ligi, u kojoj je eliminisan od Besiktasa 1:4?

– Mogli smo izbaciti Besiktas, ali su nam te dvije utakmice došle kada smo bili poljuljani slabim rezultatima i izgubili samopouzdanje. Prije duela sa turskom ekipom, došao je novi trener Zoran Mirković. Da smo kasnije igrali protiv njih, možda bi sve ispalo drugačije. Malo smo precenili protivnika, što je glavni razlog da smo ispali. Nismo verovali da možemo proći dalje, mada oni poseduju slabosti koje nismo iskoristili. Besiktas je odigrao loše u odbrani, što je, inače, njihova slaba tačka, u prvom meču u Beogradu i svaki naš prelazak centra predstavljao je opasnost po njihov gol. Međutim, to nam nije bilo dovoljno za bolji rezultat od remija 1:1. U revanšu smo im dopustili da dominiraju što je Besiktas kao dobra ekipa, koja je igrala Ligu šampiona prošle sezone, znao iskoristiti, postići golove i plasirati se u grupnu fazu Evropske lige.

Kako komentarišete briljantan trijumf Zvezde nad Liverpoolom sa 2:0 u četvrtom kolu Lige prvaka?

– Niko ne može osporiti pobedu Zvezde, momci su je zaslužili. Pokazali su sjajnu igru, odigravši visoko motivisano i zaslužuju ogroman respekt. Ovo je veliki momenat za srpski fudbal u celini.

Može li Zvezda prirediti nove senzacije protiv Napolija i PSG-a?

– Prednost je da Zvezda nema šta izgubiti i probaće iznenaditi favorite. Šta god da uradi u preostala dva kola, biće nagrađena jer je pobijedila viceprvaka Evrope Liverpool. Ništa nije nemoguće, Zvezda je pokazala je da poseduje kvalitet i pokušaće ostvariti dobre rezultate sa velikim protivnicima.  

Šta mislite o rezultatima ostalih klubova iz Srbije u Evropi?

– Uspeh je kada neko od njih prođe jedno kolo kvalifikacija i tako poboljša svoj koeficijent za naredne sezone u evropskim kupovima. Polako se napreduje i važno je da mogu ravnopravno igrati utakmice na međunarodnoj sceni sa protivnicima.     

Jeli Srbija mogla bolje proći na SP-u, na kojem je ispala u prvom krugu?

– Sam plasman na Mundijal je uspeh jer ne spadamo u fudbalske velesile. Da li smo mogli bolje, odnosno da se plasiramo u drugi krug, relativna je stvar. Narod nas je osuđivao što nismo ostvarili bolji rezultat protiv Švajcarske. Naši dometi u ovom sportu ne mogu se porediti sa rezultatima u Španiji i Brazilu. Nekada je potrebno imati i sportske sreće. Nije jednostavno ukomponovati tim i stvoriti atmosferu kako bi postigli odličan rezultat na velikim takmičenjima. I navijači treba da shvate da on zavisi od puno faktora.

Nemamo pojedince poput Cristijana Ronalda, koji sam može dati četiri gola u jednoj utakmici. Jasno je da danas nema lakih protivnika i kvaliteti reprezentacija su ujednačeni pošto većina selekcija ima nekoliko dobrih igrača u svojim redovima.

Jeste li iznenađeni osvajanjem srebrne medalje Hrvatske na Mundijalu?

– Hrvatska bi trebala biti primer svima kako se dolazi do cilja. Ona ima kvalitet i niko joj ne bi mogao prigovoriti da nije prošla osminu finala i četvrtfinale, u kojima je prolaz izborila boljim izvođenjem penala protiv Danske i Rusije. Za Hrvatsku je bila bitna dobra atmosfera u ekipi, što je na kraju prvenstva rezultiralo podvigom. Inače, na celom prvenstvu nije bilo puno ubedljivih pobeda i veći broj utakmica je bio izjednačen u igri. Preferirao se rezultat i često su sitnice presudile, pa i šutiranje jedanaesteraca.

Gdje je bila najveća snaga svjetskog prvaka Francuske?

– Francuzi su doveli do savršenstva igru u kojoj je primaran konačan rezultat. I jedni i drugi mogli su dobiti finale i mislim da to ne bi bilo nezasluženo niti da je ishod bio drugačiji.

Srbija je prva u grupi 4 Divizije C Lige nacija sa 8 bodova ispred Crne Gore, koja ima 7 i Rumunije sa 6 bodova. Kakva su očekivanja od dva domaća susreta sa Crnogorcima, 17. novembra i Litvancima, tri dana kasnije?

– Nadam se sigurnim pobedama. Savladali smo oba protivnika na gostovanjima, Litvaniju sa 1:0 i Crnu Goru 2:0. Apsolutni smo favoriti u obe utakmice. Moramo to potvrditi na terenu i osvojiti prvo mesto u grupi. Uvek je dobro imati rezervnu varijantu za baraž ako se ne plasiramo kroz kvalifikacije na Evropsko prvenstvo.

Da li ćete se odazvati eventualnom pozivu u selekciju Srbije?

– Ne bih više govorio o ovoj temi. Rekao sam sve što sam mogao reći ranije u vezi sa mojim eventualnim igrama u reprezentaciji Srbiji.  

Izvor: Al Jazeera