Stoltenberg: Bez pristanka manjina nema kosovske vojske

Stoltenberg smatra da se NATO i EU zapravo upotpunjuju (Reuters)

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da bez ispunjavanja određenih uvjeta, odnosno pristanka predstavnika etničkih manjina na Kosovu, neće biti transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u kosovsku vojsku. 

Stoltenberg je za Blic rekao kako je “vrlo važno da se ta transformacija obavi u skladu sa svim pravilima i Ustavom Kosova”.

“Fokusirani smo na konzultacije i bliske kontakte s Kosovom po tom pitanju. Izrazio sam zabrinutost nakon nedavne inicijative o formiranju kosovske vojske bez ispunjavanja potrebnih uvjeta – točnije, bez pristanka predstavnika etničkih manjina na Kosovu. Formiranje vojske mora proći kroz parlamentarni proces i biti u skladu s Ustavom”, rekao je Stoltenberg.

Na pitanje o statusu Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, Stoltenberg kaže da je to odluka Srbije.

“Vaša stvar. Radujem se našoj suradnji sa Srbijom, održavanju vježbi za izvanredne situacije (u slučaju prirodnih nepogoda) iduće godine koje redovito provodimo. Nedavno smo takvu vježbu imali s Ukrajinom. Sada će domaćin te vježbe biti Srbija. To je ono čemu se radujem. A o Rusima morate odlučiti sami. Mi se u to ne miješamo”, naveo je Stoltenberg.

‘Neutralnost je odluka Srbije’

Govoreći o srbijanskoj politici neutralnosti, Stoltenberg kaže kako je i to odluka Srbije.

“NATO apsolutno poštuje neutralnost Srbije. Izuzetno je važno da svaka država ima pravo odabrati svoj put i odluči hoće li postati dio NATO-a ili ne. Srbija to ne želi i mi to poštujemo. To je pravo svake suverene i neovisne države, a Srbija to jeste”, rekao je. 

No, podsjetio je i kako su neke od najbližih saveznica NATO-a zapravo neutralne države, poput Švedske i Finske. 

“Imamo vježbe, surađujemo, razgovaramo, dijelimo informacije, a istovremeno poštujemo njihovu neutralnost. NATO izuzetno cijeni partnerstvo koje ima sa Srbijom. Nedavno sam posjetio Srbiju i sreo se s tadašnjim premijerom [Aleksandrom] Vučićem. Imamo dobar odnos. Nedavno je moj zamjenik bio gost na njegovoj inauguraciji, a moram reći da se unaprijed radujem suradnji sa Anom Brnabić”, poručio je Stoltenberg.

Ruski uticaj

Podsjetio je i da članica Alijanse Norveška ima suradnju s Rusijom, tj. provodi zajedničke vježbe na sjeveru Europe. 

“Ne vjerujemo u izolaciju Rusije, već u dijalog s Moskvom”, rekao je Stoltenberg.

Komentirajući pisanje stranih medija o rastu ruskog utjecaja na Balkanu, naročito u Srbiji, koja je dodijeljena Nikolaju Patruševu, Stoltenberg kaže kako se vidi da je Rusija izuzetno aktivna na Zapadnom Balkanu.

“Dokle god je to otvoreni diplomatski dijalog, to je u redu. Ali vidjeli smo da je Rusija pokušavala utjecati na političku situaciju tajnim kanalima, poput događanja tokom crnogorskih izbora”, podsjetio je.

Prati stanje na Balkanu

Nada se i vjeruje da je “Srbija u stanju izboriti se s Rusijom, zadržati integritet i sačuvati se od vanjskih pritisaka i utjecaja”. 

“Također se nadam i da će Crna Gora uspješno dovršiti sudske procese protiv svih koji su odgovorni za pokušaj izazivanja državnog udara”, dodao je.

Šef NATO-a je rekao i kako pomno prati stanje na Zapadnom Balkanu.

“Vidjeli smo da nasilje i rat mogu izbiti vrlo lako. To je ogroman problem za ljude koji tu žive i koji su već iskusili veliku patnju. NATO je okončao dva rata na Balkanu, a očekujemo da nam Srbija pomogne da do toga više nikad ne dođe”, zaključno je poručio Stoltenberg.

Izvor: Agencije