Stoltenberg i Đukanović: Cilj NATO-a nije izolirati Rusiju

Milo Đukanović je naglasio kako je stav Podgorice u vezi s odnosima s Rusijom vrlo jasan (Anadolija)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u ponedjeljak da cilj Alijanse nije izolirati Rusiju.

“Ipak, saveznici moraju odlučno i jedinstveno djelovati kada Rusija prekrši postojeća međunarodna pravila”, rekao je on na konferenciji za medije u Briselu nakon sastanka s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Podsjetio je da je prošla tačno godina kako je Crna Gora postala članica NATO-a, napominjući da je nova članica dala značajan doprinos jačanju stabilnosti na zapadnom Balkanu i u euroatlantskoj regiji.

Đukanović je kazao da je “osnovni kurs da Balkan nepokolebljivo treba voditi putem članstva u evropskim i euroatlanskim integaracijam, jer je to, kada je naša regija u pitanju, uslov za stabilnost i demokratski razvoj”.

‘Stanje haosa’

“Cijenu koju danas plaćamo na zapadnom Balkanu svoje korijene i uzroke nedovoljnog kvaliteta života vuče iz dugog istrajavanja na Balkanu da se živi van evropskih pravila i standarda. Ovo što danas radimo na Balaknu razumijem kako pokušaj da Balkan vratimo svojoj prirodnoj evropskoj luci”, istakao je on.

Kazao je da i dalje postoje snažni otpori prema “zaokretu Balkna ka Evropi i da oni dolaze od snaga koje su pristalice “tradicionalnih balkanskih matrica” koje i dalje žele održati “stanje haosa i besperspektive”.

“To su njihovi grčeviti i posljednji odgovori na ono što se danas čini kao neminovnost, a to je da će naša regija ipak živjeti po evropskim pravilima i evropskim standardima. Ne govorim ovdje ni o članstvu u NATO, ni o Evropskoj uniji, već o neminovnom procesu evropeizacije koji je zahvatio regiju”, naveo je Ðukanović.

Istakao je da je članstvo Crne Gore već dalo važan doprinos u okviru NATO-a, ali i zvaničnoj Podgorici, podsjećajući da snage Crne Gore učestvuju u misiji Kfora na Kosovu, kao i u Afganistanu, dok NATO štiti zračni prostor Crne Gore, čime doprinosi sigurnosti te balkanske zemlje.

Naglasio je kako je i dalje potrebno nastaviti kombinaciju odvraćanja i političkog dijaloga u odnosima s Moskvom, potcrtavajući da cilj NATO-a nije izolirati Rusiju.

Evropski sistem vrijednosti

Đukanović je podsjetio da je, nakon nedavno održanih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, prvu posjetu upriličio upravo Briselu, sjedištu NATO-a i EU-a.

“NATO se nije pokajao što nas je prihvatio kao članicu”, poručio je Đukanović, napominjući da će Crna Gora i dalje odlučno ostati posvećena euroatlantskim vrijednostima i da će nastaviti s reformama kako bi postala punopravna članica EU-a.

Istakao je kako se svijet u posljednje vrijeme suočava s raznim tenzijama.

“U odnosu na prije deset godina, Evropa se, recimo, danas suočava s više problema”, rekao je predsjednik Crne Gore.

Naglasio je kako je stav Podgorice u vezi sa odnosima s Rusijom vrlo jasan, dodajući da su sankcije Moskvi, “nažalost, bile potrebne kako bi se ponovo uspostavilo okruženje za saradnju”.

“Neke aktivnosti Rusije pokušavaju uništiti evropski sistem vrijednosti”, kazao je Đukanović.

Izvor: Agencije