Stoltenberg: Jačamo prisustvo u Poljskoj

Samit NATO-a održava se u Varšavi u junu (AP)

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Varšavi da će predstojeći “povijesni summit” u tom gradu od 8. do 9. srpnja ojačati obrambeno prisustvo u Poljskoj i regiji, ali da broj vojnika još nije dogovoren.

On je rekao da će nekoliko bataljuna biti raspoređeno u Poljskoj, državama Baltika i drugim zemljama u regiji, čime će biti pojačano prisustvo NATO-a kada je riječ o vojnicima, opremi i infrastrukturi, prenosi Tanjug.

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je kako je ključno da summit pokaže da je NATO ujedinjen i da pokazuje unutarnju solidarnost pred prijetnjama s Istoka i Juga.

Gradnja proturaketnog štita

Poljska je sredinom mjeseca počela gradnju nove baze koja će činiti dio proturaketnog štita NATO-a u Europi, dan nakon svečanog otvaranja slične baze u Rumunjskoj.

Svečanom početku radova prisustvovao je i Duda.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako bi se Poljska i Rumunjska mogle naći u dometu ruskih raketa jer su elementi američkog raketnog štita raspoređeni u te dvije zemlje, kojeg Moskva smatra za predstavlja sigurnosnu prijetnju.

Poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski poručio je da američki raketni štit ne predstavlja prijetnju za sigurnost Rusije.

Poljska je više puta tražila veća jamstva sigurnosti od NATO-a za istočnu Europu, zabrinuta sve agresivnijom Rusijom.

Zabrinute zbog djelovanja Rusije u Ukrajini, Poljska i baltičke zemlje već odavno traže stalnu prisutnost vojnih snaga NATO-a na svom teritoriju, no Savez je dosad svoj angažman pokazivao stalnim rotacijama svojih vojnika.

Izvor: Agencije