Stoltenberg: Na proljeće o Kosovskim sigurnosnim snagama

Stoltenberg kaže kako NATO snažno vjeruje da je potrebno političko rješenje i podrška dijalogu Srbije i Kosova (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da će tokom proleća biti doneta odluka o daljim koracima u angažmanu Alijanse sa Kosovskim bezbednosnim snagama.

Poručio je da su 2013. razjašnjene obaveze Kosovskih bezbednosnih snaga kada je reč o severu Kosova i da NATO očekuje od vlasti Kosova poštovanje tog, ali i drugih svih dogovora.

“Očekujemo da sa nastavi ono što je dogovoreno i razjašnjeno 2013. To je samo jedan od razloga zbog kojih smo uputili jasnu poruku vlastima u Prištini da bi trebalo da poštuju dogovore koje smo sa njima postigli”, poručio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je na kraju ministarskog sastanka u Briselu naveo da se među članicama Alijanse nastavlja diskusija o nivou anganžmana sa Kosovskim bezbednosnim snagama.

Mandat KFOR-a nepromijenjen

Naglasio je da je preispitivanje angažmana zasnovano prvenstveno na tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, za koju NATO smatra da se dešava u pogrešno vreme, ali i da uticaj ima odluka Vlade Kosova da uvede takse na robu uvezenu iz Srbije i Bosne i Hercegovine uprkos protivljenju članica Alijanse.

“Diskusija traje i očekujemo da tokom proleća donesemo odluku o daljim koracima”, izjavio je Stoltenberg.

Generalni sekretar kaže da Alijansa snažno veruje da je potrebno političko rešenje i podrška dijalogu Srbije i Kosova.

Ponovio je posvećenost NATO-a održanju stabilnosti na zapadnom Balkanu i najavio da misija KFOR-a ostaje na Kosovu u nepromenjenom mandatu, zasnovanom na Rezoluciji 1244 Saveza bezbednosti Ujedinjenih nacija.

“Tu smo da omogućimo bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu i to činimo”, zaključio je Stoltenberg.

Izvor: Agencije