Stoltenberg: NATO dobitna kombinacija za Crnu Goru

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, smatra da je Crna Gora u ključnoj fazi integracija, u kojoj treba pokazati da je spremna za članstvo u Alijansi, i navodi da će taj vojni savez do kraja godine donijeti odluku o pozivu.

Stoltenberg je u dvodnevnoj službenoj posjeti Podgorici, a to je njegova prva službena posjeta nekoj od država jugoistočne Evrope koja nije članica NATO-a.

Nakon sastanka s crnogorskim premijerom Milom Ðukanovićem ocijenio je da je članstvo u NATO-u “dobitna kombinacija za Crnu Goru”, prenosi Tanjug.

Naveo je da je došao u Podgoricu kako bi dao podršku državi na putu ka Alijansi, gdje, kako je naglasio, cijene doprinos Crne Gore saradnji u regiji, kao i podršku misiji u Afganistanu.

Reformski procesi

Generalni sekretar NATO-a potvrdio je da će se u decembru ocjenjivati napredak i spremnost Crne Gore za pristupanje Alijansi, za šta je, kako dodaje, NATO spreman, prenosi portal Radio-televizije Crne Gore.

“Važno je da Crna Gora uradi šta treba i pokaže da može biti punopravan član. Integracija nije lak put, a Crna Gora pravi dobar napredak na tom putu”, tvrdi Stoltenberg.

Da će sljedeće godine Crna Gora dočekati Stoltenberga i njegovu ekipu kao zemlja koja ima sve pretpostavke da bude punopravna članica NATO-a, uvjeren je i Ðukanović.

Crnogorski premijer kaže da je država zahvalna Stoltenbergu na pažnji koju joj posvećuje, kao i euroatlantskoj budućnosti regije.

“Ovo je bila i prilika da se vidi u kom stanju su reforme koje sprovodimo”, rekao je Ðukanović o Stoltenbergovoj posjeti i dodao da je zajednička ocjena da je intenzivna diplomatska aktivnost doprinijela razumijevanju da Crna Gora bude članica NATO-a, za šta, prema rezultatima istraživanja javnog mišljenja, raste podrška građana.

Prethodno je Stoltenberg pozitivno ocijenio reformske procese u Crnoj Gori, koji osiguravanju dostizanje NATO standarda, i tokom sastanka s predsjednikom države Filipom Vujanovićem, ukazujući na potrebu nastavka tako odgovornog odnosa u procesima euroatlanskih integracija.

‘Žalim za životima’

Stoltenberg  je kazao da je cilj zračne akcije NATO snaga na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. bio da se zaštite civili i da je gubitak svih života predstavljao tragediju, javlja Anadolija.

Na pitanje da prokomentira bombardiranje na SRJ 1999. kazao je da žali zbog svega što se desilo.

“Cilj kampanje je bio da se postignu mir i stabilnost, a to smo i uspjeli. Učinili smo svaki napor koji je bio moguć kako bi smo spriječili gubitak nevinih života i života civila. Nažalost, u konkretnom slučaju to nismo mogli izbjeći, nastradali su nevini ljudi, ja žalim zbog toga”, kazao je Stoltenberg.

Poručio je da je gubitak svih života bio tragedija.

“Zaista žalim zbog svega što se desilo. Želim ovom prilikom izraziti saučešće porodicama i svim onima koji su izgubili svoje voljene 1999”, rekao je Stoltenberg.

Izvor: Al Jazeera i Agencije