Stoltenberg: NATO je spreman braniti Tursku

Stoltenberg: NATO je spreman i sposoban braniti sve saveznike, uključujući i Tursku, od bilo kakvih prijetnji (EPA)

Britanski ministar odbrane Michael Fallon je saopćio kako će Velika Britanija poslati vojnu podršku u baltičke zemlje u slučaju ruskih prijetnji u toj regiji, javlja agencija Anadolija.

„Takvu odluku smo donijeli u svrhu podrške našim saveznicima, baltičkim zemljama i Poljskoj koje su na istočnom krilu NATO-a“, kazao je Fallon koji je u Briselu prisustvovao zasjedanju resornih ministara NATO saveza.

Fallon je kazao da ruski potezi dodatno pogoršavaju odveć ozbiljno stanje u regiji i da je jedna od tema pomenutog briselskog sastanka bila i sigurnost zračnog prostora.

Ističući da učesnici sastanka pozivaju Rusiju da okonča podršku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, Fallon je kazao da će NATO dodatno podržati zemlje u susjedstvu Sirije, a posebno Tursku.

Slanje trupa

Sjevernoatlantska alijansa (NATO) je spremna braniti svog saveznika protiv prijetnji na svom južnom krilu i poslati trupe Alijanse u Tursku, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„NATO je spreman i sposoban braniti sve saveznike, uključujući i Tursku, od bilo kakvih prijetnji. NATO je već odgovorio podizanjem svojih kapaciteta, naših sposobnosti, naše spremnosti da rasporedi snage, uključujući jug, uključujuću Tursku“, rekao je Stoltenberg novinarima uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

Poslije upada ruskih vojnih aviona u turski zračni prostor tokom provođenja vazdušnih udara u Siriji, Stoltenberg je najavio da će na današnjem sastanku dominirati pitanje sirijske krize i istakao da su ruske krstareće rakete „razlozi za zabrinutost“, prenio je Reuters.

Prilagođavanje izazovima

Stoltenberg je rekao kako će ministri procijeniti šta se mora uraditi kako bi se NATO prilagodio sadašnjim i budućim izazovima, uključujući „cyber napade i hibridno ratovanje“.

Alijansa se mora suočiti sa sukobima, nestabilnostima i nesigurnostima u mnogim različitim pravcima, uključujući problematične eskalacije ruskih vojnih aktivnosti u Siriji, naveo je Stoltenberg, dodaje AP.

„U Siriji smo vidjeli uznemirujuću eskalaciju ruskih vojnih aktivnosti. Mi ćemo procijeniti najnoviji razvoj događaja i njihove implikacije za sigurnost Alijanse“, izjavio je Stoltenberg, navodi AFP.

Generalni sekretar NATO je dodao kako nije donijeta bilo kakva odluka o nivou trupa NATO-a u Afganistanu.

Izvor: Agencije