Stoltenberg: NATO može djelovati gdje hoće

NATO je jasno rekao da neće vojno intervenirati u Ukrajini, koja nije član Alijanse (EPA)

Novi generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da NATO može angažirati svoje snage gdje hoće i time, kako je naveo Reuters, doveo u pitanje sporazume nakon perioda Hladnog rata koji su uzdrmani poslije ruskih akcija na Krimu i Ukrajini.

Stoltenberg je bio u posjeti članici NATO-a Poljskoj da pruži uvjeravanje da će je Alijansa zaštititi od Rusije, koja je nedavno anektirala Krimski poluotok od Ukrajine i koju je Zapad optužio da šalje vojsku i opremu proruskim snagama na istoku Ukrajine, prenio je Tanjug pisanje britanske agencije.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Na samitu NATO-a prošlog mjeseca, lideri te vojne organizacije saglasili su se da uvedu snage za brza djelovanja koje za nekoliko dana mogu biti upućena na žarišta, kao i da pregrupiraju opremu u istočnim evropskim zemljama ukoliko se za to ukaže potreba.

Oni su odbili molbe NATO članica u Istočnoj Evropi, među njima i Poljske, da trajno smjeste kod njih na hiljade vojnika, djelimično jer je to skupo, ali i da ne prekrše dogovor iz 1997. godine, kada je NATO obećao Rusiji da na istoku neće trajno postaviti značajan broj borbenih snaga.

Čvršća linija

U svakom slučaju, Stoltenberg je, navodi Reuters, zauzeo čvršću liniju u Poljskoj.

On je rekao da NATO ima snažnu armiju i da je, i prije ministarskog sastanka Alijanse naredne godine, može “razmjestiti gdje hoće”.

“Ti kapaciteti već postoje. Mi ih imamo i mi ih možemo razmjestiti u pojedinačne regije”, rekao je on.

NATO je, podsjeća britanska agencija, jasno rekao da neće vojno intervenirati u Ukrajini, koja nije član Alijanse, ali da je pojačao odbranu u istočnim zemljama članicama.

S druge strane, Rusija je u nekoliko navrata negirala da šalje snage i opremu proruskim snagama na istoku Ukrajine, naveo je Reuters.

Izvor: Agencije