Stoltenberg: NATO ne želi destabilizovati Rusiju

Stoltenberg kaže da postoji zabrinutost NATO-a zbog Rusije, koja je anektirala Krim, destabilizovala istočnu Ukrajinu, pomogla sirijski režim i uplitala se u pitanja drugih zemalja (EPA)

NATO ne pokušava izolirati Rusiju nakon napada na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji, ali je morao reagirati kako bi pokazao nezadovoljstvo, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, prenosi Reuters.

NATO je prošle sedmice protjerao sedam ruskih diplomata iz svog sjedišta, prenosi Fena.

“I dalje težimo boljim odnosima s Rusijom, jer je ta država naš susjed i ostat će tu. Ne želimo izolirati Rusiju”, rekao je Stoltenberg u govoru koji je održao na Univerzitetu u Ottawi.

Stoltenberg je istaknuo da postoji zabrinutost NATO-a zbog Rusije, koja je anektirala Krim, destabilizirala istočnu Ukrajinu, pomogla sirijski režim i uplitala se u pitanja drugih zemalja.

“Zbog toga smo ovako reagirali, jer ovo nije samo jedan događaj. To je napad koji pokazuje šablon mržnje koju godinama gledamo iz Rusije”, dodao je.

‘Pucanje u nogu’

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško izjavio je ranije ove sedmice da je sastanak Vijeća Rusije i NATO-a nemoguće sazvati nakon protjerivanja ruskih diplomata iz Alijanse, istaknuvši da je “protjerivanjem ruskih diplomata NATO sebi pucao u noge”.

“Zadavši udarac službi nadležnoj za pružanje tačnih informacija o tome šta se događa u Alijansi, NATO prije kažnjava sebe nego nas. Na kraju krajeva, ako ne žele dijalog, dijaloga neće biti, jer svi znaju da je za tango potrebno dvoje. U tom slučaju Alijansa će naškoditi vlastitoj sigurnosti”, rekao je Gruško novinarima, prenosi TASS.

Visoki ruski diplomat istakao je da je to u suprotnosti s mnogobrojnim saopćenjima koje izdaju generalni sekretar NATO-a i drugi zvaničnici tvrdeći da je NATO zainteresiran za održavanje političkog dijaloga i pozivajući na novi sastanak Vijeća Rusije i NATO-a.

Izvor: Agencije