Stoltenberg: NATO se mora oduprijeti Rusiji

Jens Stoltenberg je odgovarao na pitanje o stajalištu NATO-a u pogledu zabrinutosti u državama istočne Evrope (EPA)

NATO se mora oduprijeti ruskom vojnom pojačanju u Kaljiningradu, na Crnom moru i na istoku Sredozemnog mora, koje bi Moskvi moglo dati kontrolu nad ključnim područjima, ocijenio je u četvrtak glavni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

Strateška enklava Rusije u Evropskoj uniji, Kaljiningrad se nalazi jugozapadno od baltičkih zemalja koje su već zabrinute zbog moskovske podrške ukrajinskim separatistima.

Moskva je također pojačala svoje prisustvo u Siriji i tamo poslala avione i brodove kao podršku predsjedniku Basharu al-Assadu, dugoročnom savezniku.

Kontrola strateških tačaka

Stoltenberg je upozorio da ta strategija omogućuje Rusiji kontrolu strateških tačaka.

“To vojno pojačanje omogućuje Rusiji određivanje zabrane pristupa do nekih područja”,rekao je on novinarima nakon što je u Lisabonu prisustvovao vježbama u sklopu Trident Juncture, najvećoj vježbi NATO-a u više od deset godina.

“Sada je pitanje kako parirati tim pojačanim kapacitetima Rusije u baltičkim zemljama, na Crnom moru i sada u Sredozemnom moru”, precizirao je i dodao da NATO mora pojačati svoje stalne snage.

Jens Stoltenberg je odgovarao na pitanje o stajalištu NATO-a u pogledu zabrinutosti u državama istočne Evrope.

Avioni ruske baltičke pomorske flote nedavno su izveli vježbe noćnih letova u regiji Kaljinjingrada.

Pozivajući se na diplomatske i vojne izvore, američki mediji su objavili da NATO planira rasporediti bataljon sa do 1.000 vojnika u Poljskoj i ostalim baltičkim zemljama.

Izvor: Agencije