Stoltenberg očekuje pregovore o članstvu Makedonije u NATO-u

Alexis Tsipras, Zoran Zaev, Grčka, Makedonija
Zaključeno je da je sporazum između Atene i Skoplja dao novi elan zemljama Zapadnog Balkana na putu prema euroatlantskim integracijama (EPA)

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u ponedjeljak kako očekuje da će lideri tog vojnog saveza na idućem summitu odlučiti hoće li i službeno pokrenuti pregovore o prijemu Makedonije u članstvo.

“Očekujem i nadam se da će NATO lideri na summitu odlučiti započeti pregovore o članstvu”, rekao je on, prenosi Tanjug agenciju AP.

Ova odluka donesena je nakon što su Atena i Skoplje potpisali sporazum o rješenju spora o imenu Makedonije.

Summit NATO-a, kojem će prisustvovati i američki predsjednik Donald Trump, bit će održan 11. i 12. srpnja.

Mediji: S EU-om će biti malo teže

U međuvremenu portal MKD, pozivajući se na svoje izvore, piše da će Makedonija sigurno na summitu u srpnju dobiti poziv za članstvo u NATO-u, ali da će s pridruživanjem Europskoj uniji ići nešto teže, ne zbog Skoplja, već zbog nespremnosti Unije, odnosno svih njezinih članica.

“Vaša zemlja će dobiti poziv za pridruživanje NATO-u. Bit će lakše. Glavni tajnik NATO-a je obaviješten od grčkih vlasti da ne postoji problem nakon dogovora o novom imenu, ministar Nikos Kotzias službeno je poslao pismo i NATO-u i EU. Tako neće biti nikakav problem kada sporazum stupi na snagu”, rekao je isti izvor za portal MKD.

Problem se ne očekuje ni u Grčkoj, jer je sasvim sigurno da će premijer Alexis Tsipras osigurati 151 poslanika za ratifikaciju spoazuma sa Skopljem o novom imenu Makedonije, prenosi Tanjug.

Prema riječima istog izvora, problem s početkom pregovora o članstvu u EU je u nespremnosti same Unije, točnije svim njezinim članicama u ovom trenutku.

Izvor objašnjava da je ta nepripremljenost Unije i država članica više zbog Albanije, nego Makedonije.

“Važno je da se dvije zemlje razdvoje i donesu odluku prema meritumu i što se radi u svakom od njih, prema individualnom ispunjavanju uvjeta, a ne u paketu”, dodaje neimenovani sugovornik MKD-a.

Važno je, smatra sugovornik portala, da se iskoristi snažna međunarodna podrška koju u ovom trenutku ima Vlada premijera Zorana Zaeva.

U Parizu još razgovori

Izgleda da je Francuska trenutačno najveća prepreka u EU.

Francuski veleposlanik Christian Timonie u izjavi za MKD kaže da je u Parizu još uvijek u tijeku razgovor o tome što će predsjednik Emmanuel Macron reći predsjedniku Vijeća EU-a.

Makedonski parlament je prošlog tjedna, bez prisustva oporbe, jednoglasno ratificirao sporazum o novom imenu te bivše jugoslavenske republike po kojem bi se ona ubuduće trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Sporazum su nedavno usuglasili premijeri Makedonije i Grčke i time najavili okončanje spora Atene i Skoplja koji traje desetljećima.

Očekivanja su da će ratifikacija sporazuma donijeti “zeleno svjetlo” Makedoniji za otvaranje pregovora s Europskom unijom te pozivnicu NATO-a za članstvo.

Izvor: Agencije