Stoltenberg: SAD i Turska trebaju naći rješenje za spor

Upotreba vojne sile protiv Sjeverne Koreje imat će pogubne posljedice, smatra Jens Stoltenberg (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Sjedinjene Države i Tursku da “sjednu i pronađu rješenja” za krizu u odnosima između dvije ključne članice tog vojnog saveza, istakavši važnu ulogu Turske u borbi protiv terorizma.

“Samo pozivam SAD i Tursku da sjednu i nađu rješenja, jer je za Alijansu važno da možemo blisko međusobno sarađivati, pogotovo u toj regiji, jer je Turska ključna za našu borbu protiv terorizma”, rekao je Stoltenberg za AFP.

Zbog hapšenja zaposlenih u američkim diplomatskim misijama u Turskoj, Washington je prije nekoliko dana obustavio izdavanje viza Turcima, na šta je Ankara odgovorila recipročnom mjerom, što je dovelo do diplomatske krize.

Intervencija protiv Sjeverne Koreje

Prvi čovjek NATO-a je, također, u intervjuu koji je francuskoj agenciji dao u sjedištu Alijanse u Briselu, upozorio da bi vojna intervencija protiv Sjeverne Koreje imala “pogubne posljedice”.

OI je to kazao nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da su diplomatski napori propali.

“Upotreba vojne sile imat će pogubne posljedice. Mislim da to zaista niko ne želi i zato moramo nastaviti napore u cilju iznalaženja mirnog rješenja”, zaključio je Stoltenberg.

Izvor: Agencije