Stoltenberg: Trump učinio NATO snažnijim nego prije samita

NATO, Donald Trump, Angela Merkel
Trump je po okončanju samita NATO-a izjavio da je 'vrlo stabilni genije' i proglasio vlastitu pobjedu na samitu (EPA)

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak, nakon summita Saveza u Bruxellesu, da je poziv predsjednika SAD-a Donalda Trumpa saveznicima da troše više na obranu imao jasan utjecaj i učinio NATO snažnijim, prenosi Reuters.

Agencija navodi da je Stoltenberg na konferenciji za medije upitan u vezi sa sastankom iza zatvorenih vrata, na kojem je Trump, prema riječima dužnosnika, poručio saveznicima da dostignu ciljeve koje je postavio Washington ili će SAD “krenuti sam”.

“Imali smo vrlo iskrenu i otvorenu raspravu… Ta rasprava je učinila NATO snažnijim. Ona je stvorila novi osjećaj hitnosti. Činjenica da smo imali ovu otvorenu raspravu isto je jasno stavila do znanja da ćemo udvostručiti naše napore i također pokazuje da jasna poruka predsjednika Trumpa ima utjecaj”, rekao je Stoltenberg, kako prenosi Tanjug.

Američki predsjednik iznio je saveznicima na sastanku u četvrtak iza zatvorenih vrata da vlade država članica NATO-a moraju povećati davanja za obranu na dva posto BDP-a do sijećnja iduće godine ili će SAD krenuti svojim putem, doznao je Reuters iz dva izvora, za koje navodi da su upoznati s detaljima tih razgovora.

Trump: Ja sam vrlo stabilni genije

Navodi se da je ultimatum iznesen na sastanku održanom u okviru summita NATO-a.

“On je kazao da oni moraju povećati davanja do siječnja 2019. ili će Sjedinjene Države tim putem krenuti same”, rekao je jedan od izvora.

Oba izvora su navela da Trump “ipak nije izravno prijetio da će se formalno povući iz NATO-a”.

Trump je po okončanju dvodnevnog summita NATO-a u Bruxellesu izjavio da je “vrlo stabilni genije” i proglasio vlastitu pobjedu na summitu.

“Vrlo sam dosljedan, ja sam vrlo stabilni genije”, poručio je Trump.

Reuters navodi da je američki predsjednik proglašenje pobjede obrazložio time da su saveznici u NATO-u značajno povećali posvećenost davanjima za obranu nakon što je on govorom europskim liderima isprovocirao održavanje izvanrednog sastanka u okviru summita.

“Rekao sam ljudima da bih bio vrlo nezadovoljan ukoliko se oni ne bi držali obveza. Stavio sam im do znanja da sam vrlo nezadovoljan. Sve se na kraju sklopilo. Bilo je nezgodno neko kratko vrijeme”, kazao je Trump.

Lideri članica NATO-a održali su u četvrtak neplanirani sastanak, nakon što je američki predsjednik Donald Trump povećao svoje zahtjeve u vezi izdvajanja članica za Savez.

‘Eksplozivan’ sastanak

Trump je navodno izdvojio Njemačku, Španjolsku i Belgiju “da ispune cilj od dva posto [bruto domaćeg proizvoda za obranu] potrošnje” i dao im kratak rok da to urade, naveli su izvori novinske agencije Reuters.

Agencija dpa ranije u četvrtak je objavila kako je tijekom sastanka Trump zaprijetio povlačenjem SAD-a iz NATO-a, da bi to kasnije negirala dva izvora Reutersa.

Urednik Al Jazeere James Bays neplanirani sastanak opisuje kao “eksplozivan” i dodaje kako je poremetio planirane rasprave u NATO-u o Ukrajini i Gruziji.

“Lideri NATO-a ovo zaista nisu očekivali”, ističe on.

Ranije u četvrtak je objavljeno kako je Trump nastavio s napadima na Njemačku na summitu NATO-a te ponovno zatražio povećanje izdvajanja za obranu na četiri posto BDP-a, iako to nije bilo na dnevnom redu.

Drugog dana summita, tijekom sastanka čelnika Saveza s Gruzijom i Ukrajinom, Trump je ponovo otvorio pitanje troškova za obranu.

To nije trebalo biti na dnevnom redu, pa su čelnici Ukrajine i Gruzije zamoljeni da napuste prostoriju, kako bi čelnici NATO-a mogli ostati sami.

Izvor: Agencije