Stoltenberg: Zapadni vojni savez je u opasnosti

Stoltenberg je pozvao Rusiju da dadne sve tražene informacije Velikoj Britaniji (Arhiva)

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je da duboke podjele između SAD-a i europskih država neće nestati te da nije izvjesno da će transatlantski odnosi i zapadni vojni savez opstati.

Stoltenberg je u tekstu za britanski The Guardian naveo da “politički olujni oblaci” ne smiju ograničiti i negativno utjecati na sigurnosnu suradnju.

Razlike između SAD-a i drugih zapadnih zemalja o trgovini, klimatskim promjenama i iranskom nuklearnom sporazumu su “stvarne i neće nestati preko noći”, naveo je Stoltenberg, kako prenosi Beta.

On je, međutim, naveo da razlike u mišljenjima i krize nisu ništa novo, podsjećajući na više velikih sporova u NATO-u, od kojih je posljednji bio u vezi rata u Iraku 2003. godine.

‘Nezabilježen period mira i prosperiteta’

“Nigdje nije u kamenu uklesano da će transatlantske veze uvijek napredovati. To, međutim, ne znači da je raspad neizbježan. Možemo održati sve uzajamne koristi koje dobijamo iz njih”, naveo je Stoltenberg.

Generalni tajnik NATO-a ocijenio je da od stvaranja Saveza prije 70 godina “narod Europe i Sjeverne Amerike uživa u nezabilježenom razdoblju mira i prosperiteta”.

“Od našeg fundamentalnog interesa – kao što je uvijek bilo – jest da budemo zajedno u obrani. To sada važi kao i uvijek. Zato što se suočavamo s najnepredvidjivijim sigurnosnim okruženjem u generaciji: međunarodni terorizam, širenje oružja za masovno uništavanje, cyber napadi – i, naravno, Rusija koja koristi silu protiv svojih susjeda, koja se pokušava miješati u naša domaća pitanja i koja se izgleda ne ustručava koristiti vojne nervne agense na našim ulicama”, naveo je Stoltenberg.

Izvor: Agencije