Stoltenberg želi konstruktivniji odnos s Rusijom

Jens Stoltenberg smatra da bi poboljšanje komunikacije između NATO-a i Rusije moglo pomoći u smanjenju tenzija (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da želi “konstruktivniji odnos” s Rusijom, iako Alijansa preduzima mjere kako bi uzvratila na, kako tvrdi, pojačanu vojnu aktivnost Moskve.

On je za AP rekao da je dijalog s Rusijom potreban u pokušaju da se “umanje tenzije” i “izbjegnu loše procjene”.

Stoltenberg je, neposredno pred sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, ukazao na “vojno mješanje” Moskve u Ukrajini i Gruziji, podršku koju pruža sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i prisustvo ruskih pomorskih snaga u istočnom Mediteranu.

Dodao je da je odgovor NATO-a na to da se, po prvi put, rasporede borbene grupe na teritoriji istočnih članica te najavio da će Alijansa uskoro održati “najveće vježbe ove generacije” u Norveškom moru, u kojima će učestvovati kopnene, zračne i pomorske snage.

‘Na Ukrajini je da odluči o svom putu’

“Kada se ozbiljno ne slažemo, kada vidimo povećane tenzije, kada vidimo veće vojne prisustvo blizu naših granica, čak je još važnije da postoji dijalog”, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a smatra da bi poboljšanje komunikacije između NATO-a i Rusije moglo pomoći u smanjenju tenzija.

Komentirajući nedavnu izjavu ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da ukrajinska vojska planira ispuniti kriterije za članstvo u NATO-u do 2020. godine, Stoltenberg je nagovijestio da NATO neće tražiti dozvolu Rusije da bi se Kijev pridružio Alijansi.

“Na Ukrajini je da odluči o svom putu, da li se želi pridružiti NATO-u ili ne”, rekao je Stoltenberg. 

Izvor: Agencije