Stop životinjama u bugarskim cirkusima

Vlasnici cirkusa u Bugarskoj imaju manje od godinu dana da svoje predstave prilagode novom zakonu. Od 2015. godine bit će im zabranjeno da u predstavama koriste divlje životinje.

Generacije porodice Balkanski rade u cirkusu. Prvi cirkus “Rex” osnovali su 1920. godine i od tada do danas divlje životinje, osim što su atrakcija, dio su njihove cirkuske predstave. Ipak, od 1. januara iduće godine njihovi lavovi ostat će bez posla, bar u Bugarskoj. Vlada je zakonom zabranila upotrebu divljih životinja u cirkusu.

“Mi nemamo pravih divljih životinja. Naše životinje se generacijama rađaju u cirkusu. Nisu rođene u divljini. Nemamo životinja koje su uhvaćene u Africi ili džungli i dovedene nasilno. Naše životinje već četvrtu-petu generaciju reproduciraju se u cirkusu, a odgajaju ih naši ljudi. Imaju svakodnevnu veterinarsku njegu. I nisu sposobne da love”, objašnjava Aleksandar Balkanski, vlasnik cirkusa.

Zakon o dobrobiti životinja usvojen je 2008. godine. Ostavljen je period od sedam godina kako bi se vlasnici cirkusa mogli prilagoditi novim okolnostima. 

Javor Gečev iz Međunarodne organizacije za dobrobit životinja tvrdi da životinje u cirkusima pate.

Životinje pod stresom

“Malo ljudi zna da divlje životinje u cirkusu doživljavaju neviđeni stres. Najmanje deset sati dnevno rade ili još više vremena provode u transportu. To na njih ima štetan efekat. Trening, također, često nije human. Briga za čovjeka je, također, važna, jer nervozne životinje imaju više preduslova da budu i agresivne i napadnu, što se često dešava u cirkusima”, kaže Genčev.

Bugarska nije jedina zemlja koja je uvela zabranu. Divlje životinje potpuno su zabranjene u pojedinim zemljama članicama Evropske unije. Portugal i Mađarska uveli su zabranu upotrebe slonova.

Aleksandar Balkanski kaže da njegov cirkus godišnje zaradi blizu milion eura, od čega je čist prihod gotovo 750.000 eura. Zbog toga je spreman podnijeti tužbu protiv Bugarske.

“Evropska asocijacija cirkusa u naše ime podnijet će tužbu onog trenutka kada zabrana stupi na snagu, osim ako zakon ne promijene. Nastavit ćemo se boriti koliko god bude trebalo i uvjeren sam da će nam Bugarska, ako ne odustane, platiti odštetu”, kaže Balkanski.

Ako tužba ne prođe, porodica Balkanski za budućnost ne brine. Spremaju se da napuste Bugarsku i posao presele u zemlje u kojima zabrane nema.

Izvor: Al Jazeera