Stopa zapošljavanja u SAD daleko od planirane

Vrijednosti dionica su u padu, a ulagači sada moraju brinuti o mogućem usporavanju na tržištu rada (AP)

Američki su poslodavci u maju ove godine otvorili samo 38.000 novih radnih mjesta iako se predviđalo kako će ta cifra iznositi 160.000

„To je najmanje otvorenih radnih mjesta od rujna 2010. godine“, iz Washingtona javlja novinar Al Jazeere Ivica Puljić.

Tržište je brzo reagiralo. Vrijednosti dionica su u padu, a ulagači sada moraju brinuti o mogućem usporavanju na tržištu rada što je negativno po ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država.

„Zanimljivo je da se postotak nezaposlenih smanjio s pet na 4,7 posto, najviše zbog toga što je manje ljudi tražilo posao. Najveći razlozi za slab rezultat u zapošljavaju su veliki štrajk u Verizonu, građevinarstvu, rudarstvu te proizvodnji“, dodaje Puljić.

Čeka se Centralna banka

Investitori, doduše, ne dižu nikakvu paniku nadajući se kako će bolje vijesti stići idućeg mjeseca. Svi čekaju da vide kakav će utjecaj manje zapošljavanje imati na politiku američke Centralne banke i direktorice Janet Yallen koja sredinom mjeseca treba odlučiti hoće li povećati kamatne stope ili ne.

„Možda će čekati nešto duže na povećanje kamatnih stopa. Ostali ekonomski segmenti izgledaju nešto bolje – od potrošnje do povećanja prihoda – ali, ako se gleda samo na majske podatke o zapošljavanju onda se ta odluka neće tako brzo donijeti“, smatra Harry Holzer, profesor na univerzitetu Georgetown.

Analitičari smatraju kako je jedan od razloga za slabe rezultate na tržištu rada u aprilu i maju to što poslodavci sve teže pronalaze radnike koji posjeduju znanja koja su njima potrebna.

Takva situacija je posljedica prelaska sa industrijskih na takozvane digitalne poslove.

Izvor: Al Jazeera