Stopirana isplata invalidnina u Hercegovini

Godišnji iznos sredstava za invalidnine premašuje iznose budžeta četiri hercegovačke općine, upozorava Zukan Helez (Al Jazeera)

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida Zukan Helez poručio je kako isplate boračkih invalidnina u četiri općine Zapadnohercegovačkog kantona „neće biti sve dok tamo ne prestane opstrukcija procesa revizije budžetskih korisnika“.

Uz želju da naglasi koliko je tu revizija potrebna, Helez je na konferenciji za novinare u Sarajevu naveo kako godišnji iznos isplata za ove namjene premašuje iznose općinskih budžeta.

„Od 2006. godine samo za lične invalidnine, ne računajući porodične, isplaćeno je oko 50 miliona eura u ovim općinama. Upravo je u njima, bez revizije, odobreno najviše ličnih i porodičnih boračkih invalidnina od 31. decembra 2006. do kraja 2009. godine“, naveo je ministar Helez.

Zbog nezakonitosti u dodjeli tih prava protiv nekih osoba iz Ministarstva kojem je na čelu, pokrenute su krivične prijave, no Helez navodi kako „dugo nakon toga, i pored obećanja, nema traženih odgovora Tužilaštava ni drugih pravosudnih instanci o tome jesu li prijave opravdane ili ne“.

Helez ističe da će s porodicom iseliti iz Bosne i Hercegovine i tražiti drugdje bolju budućnost za vlastitu djecu dođe li do reakcije protiv njega prije nego što budu odgovarali „kriminalci koji su krivi za stotine miliona konvertibilnih maraka“.

Četiri sporne općine

Sporni dio revizije, o kojem govori ministar Helez, odnosi se na općine Ljubuški, Grude, Posušje i Široki Brijeg.

Zbog odbijanja tamošnjih nadležnih službi da za potrebe revizije dostave tražene podatke o korisnicima u sjedište Federalnog ministarstva, Helez je i ranije obustavljao isplatu ličnih ali ne i porodičnih invalidnina, a nakon protesta je isplata obnovljena za januar ove i prethodne mjesece prošle godine.

„Dodatni vid opstrukcije desio se 5. marta kada su zakovane službene prostorije Grupa za pitanje evidencije iz oblasti vojne obaveze u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Grudama i Posušju. Sinhronizirano su tako spriječeni uposlenici Ministarstva da uđu u službene prostorije“, rekao je Helez.

Jedan od razloga kojim se opravdava ova fizička blokada, podsjeća agencija Fena, navodno je Helezova odluka o zabrani pristupa službenim prostorijama Ministarstva i preventivna suspenzija njegovom pomoćniku za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze Martinu Frančeševiću.

Antikoruptivna akcija

Osim Frančeševića, Dragana Majstorovića i Fadila Imamovića od 2008. godine podnesene su četiri prijave zbog osnova sumnje da su, između ostalog, mimo zakonskih ovlaštenja, izdali 46 uvjerenja o obavljanju komandne dužnosti suprotno sadržaju službenih vojnih evidencija, a na osnovu kojih korisnici godinama ostvaruju naknade na teret države BiH i građana.

„Smatramo da je došlo do sprege između korisnika ličnih invalidnina s područja četiri općine, koji su uglavnom pravo na invalidninu stekli nakon 2004. godine, te uposlenika u grupama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze, koji su učestvovali u izdavanju uvjerenja o pripadnosti vojsci i okolnostima stradanja“, navedeno je u pisanom materijalu Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je tokom Helezove medijske konferencije podijeljen novinarima.

U istom materijalu upućen je i poziv Federalnoj policiji da se uključi “u jednu od najvećih antikoruptivnih akcija u Federaciji BiH” jer ima osnova sumnje da je u protivzakonitom ostvarivanju prava na ličnu, u manjem obimu i na porodičnu invalidninu, te na povoljnije penzionisanje uključen i određeni broj državnih službenika od kojih su neki već penzionisani, a određen broj još je u radnom odnosu.

Izvor: Agencije