Stopirani radovi na lansirnom postrojenju

Radovi u bazi za lansiranje satelita Tonghae je usporen, a zatim i obustavljen od septembra 2012. godine (AP)

Novi satelitski snimci potvrđuju da je Sjeverna Koreja obustavila gradnju na novom postrojenju za lansiranje nove generacije raketa dugog dometa, saopćio je američki Institut za istraživanje.

Specijal

Radovi na zgradi novog lansirnog centra, hala za sklapanje raketa i kontrolni centar za lansiranja u bazi za lansiranje satelita Tonghae je usporen, a zatim i obustavljen od septembra 2012. godine, prenosi Tanjug.

“Kada je očekivano da će radovi biti nastavljeni ovog proljeća, nove fotografije pokazuju da oni nisu početi ni do kraja maja 2013. godine, skoro osam mjeseci kasnije”, objavio je na svojoj internetskoj stranici Američko-korejski institut Univerziteta “John Hopkins”.

Novo postrojenje je planirano da omogući sklapanje i lansiranje raketa većih od Unha-3 vozila, nosača rakete, za lansiranje satelita (SLV), koja je uspješno stavila u orbitu sjevernokorejski satelit u decembru prošle godine.

Prikrivena proba

Iako je okarakterizirana od strane Pjongjanga kao čisto naučna misija, to lansiranje je od strane međunarodne zajednice ocijenjeno kao prikrivena proba balističke rakete i kažnjeno dodatnim sankcijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

Na stranici Instituta se kaže da je nejasno zašto su radovi u centru Tonghae obustavljeni.

Prvobitne špekulacije da je ekipa za izgradnju poslata na drugo mjesto da bi popravila štete koje je prouzrokovao tajfun sada izgledaju malo vjerovatne i poslije pauze od osam mjeseci, dodaje se u saopćenju.

“Ukoliko se radovi nastave, završetak novog lansirnog postrojenja može se očekivati barem godinu dana poslije prvobitnog roka 2016. godine”, kaže se u napisu koji je prenio AFP.

Na internetskoj stranici se špekulira da je Pjongjang zaključio da je za sada možda dovoljno jedno lansirno mjesto pogodno za lansiranje raketa većih od Unha-3, koje je locirano u mnogo modernijem centru Sohae.

Alternativno objašnjenje

“Alternativno objašnjenje je da je Sjeverna Koreja možda odlučila usporiti ili čak okončati napore za izgradnju veće rakete”, kaže se u tekstu. Takav korak označio bi i značajan zaokret u politici zemlje.

I pored međunarodnih kritika, Sjeverna Koreja uporno ponavlja da ne namjerava odustati od svog raketnog programa, koji je viđen kao ključna komponenta njene politike efikasnog nuklearnog odvraćanja od mogućih napada.

Tokom nedavnog povećanja vojnih napetosti na Korejskom poluotoku, koje je uslijedilo nakon decembarskog lansiranja balističke rakete i kasnije nuklearne probe u februaru, Pjongjang je upozorio na to da ima sposobnost raketama poslati bojeve nuklearne glave sve do kontinentalnog dijela Sjedinjenih Američkih Država.

Većina stručnjaka kaže da su takve tvrdnje pretjerivanje, ali je Washington u martu saopćio da je postavio baterije novih raketnih presretača na Aljasci kako bi bio ispred nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije