Stopirano suđenje za ubistva Srebreničana u Kravici

Suđenje osmerici pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, optuženih za zločine počinjene nad civilima u selu Kravica kod Srebrenice 1995. godine, bit će stopirano, pošto je Apelacioni sud u Beogradu odbacio optužnicu protiv njih jer je nije podnio ovlašteni tužitelj, prenosi agencija Tanjug.

Apelacioni sud je usvojio zahtjev odbrane da se optužnica od 21. januara 2016. godine odbaci jer je nije podigao tužilac za ratne zločine, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

U to vrijeme, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je već bio u penziji, od 1. januara 2016. godine, a na čelo tužilaštva nije bio izabran drugi tužilac, niti vršilac funkcije tužioca za ratne zločine, već je njime njim upravljao “rukovodilac”.

Slijedi nova optužnica

Svojom odlukom Apelacioni sud je usvojio žalbu odbrane na rješenje Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojim je 30. maja ove godine odbijen prijedlog branioca optuženog Bore Miletića za odbačaj optužnice.

“Apelacioni sud smatra da su osnovani žalbeni navodi odbrane, jer se radi o inokosnom samostalnom državnom organu čiju funkciju upravo obavlja javni tužilac, a što povlači nemogućnost postupanja zamenika javnog tužioca”, rekla je za Tanjug glasnogovornica tog suda Mirjana Piljić.

Zbog toga je preinačeno prvostepeno rješenje i optužnica odbačena.

Suđenje, koje je počelo krajem prošle godine, sada će morati biti stopirano do podizanja nove optužnice, u skladu sa zakonom.

Novi tužitelj za ratne zločine Snežana Stanojković izabran je u maju ove godine, a u međuvremenu je tim tužilaštvom skoro godinu i po rukovodio zamjenik tužioca Milan Petrović.

Nakon podizanja nove optužnice slijedi njeno potvrđivanje, pa tek onda zakazivanje suđenja.

Optuženi za ubistvo 1.313 Bošnjaka

Odbačena optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Tužilaštvo za ratne zločine ih tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru Kravice 14. jula 1995. godine ubili 1.313 Bošnjaka.

Izvor: Agencije