Stotinama izbjeglica zabranjeno da uđu u stanicu u Budimpešti

Mađarska je zabranila ukrcavanje izbjeglica na vozove iz Budimpešte za Austriju i Njemačku. Stotine izbjeglica, koje su cijeli dan čekale na izuzetno visokim temperaturama, obaviještene su u poslijepodnevnim satima da karte mogu kupiti samo oni koji imaju pasoš, ličnu kartu ili vizu.

Policija okružuje zgradu stanice Keleti, ispred koje su stotine izbjeglica dočekale noć. U međuvremenu, pristižu i nove izbjeglice.

Onima koju su prethodno kupili karte, a izbjeglice su, novac će biti vraćen i to važi samo danas. Od sutra se dobija umanjen iznos za 10 posto.

Međutim, izbjeglice ne mogu vratiti svoje kupljene karte, jer ne mogu ući u zgradu, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Glušac. 

Brojne izbjeglice platile su karte koje koštaju 140 eura.

”Kako da im se vrati novac je pitanje večeri. Na to pitanje nema zvaničnog odgovora. U nezvaničnom razgovoru jedan policajac  je rekao da mogu da nekom drugom zadaju taj zadatak… Jedan izbeglica je to i uradio i ostao i bez tih para i bez karte. Zarađivanje na ovoj teškoj situaciji se nastavlja”, javila je naša reporterka.

S druge strane, dobro organizovana mreža volonterskih organizacija u večernjim satima podijelila je hranu i vodu izbjeglicama.

Nevladine organizacije za sutra su najavile protest protiv načina na koji mađarske vlasti rješavaju situaciju s izbjeglicama.

Pred Parlamentom je amandman na Zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji, ukoliko bude izglasan, daje vojsci i policiji veća ovlaštenja ako se proglasi vanredna situacija zbog izbjeglica.

Policija će moći da ulazi u privatne prostore bez najave i ograničava slobode građana, a vojska će moći lakše da koristi šok-bombe i suzavce.

Blokada stanice

Mađarske vlasti su u utorak ujutro zatvorile stanicu Keleti, na kojoj stotine izbjeglica čekaju kako bi se ukrcali na neki od vozova koji idu prema zemljama Zapadne Evrope.

Policija je blokirala glavni ulaz stanice i naredila ljudima da napuste perone. Poluprazni vozovi otputovali su u Beč i Minhen.

Foto: Al Jazeera/Jelena Glušac

Taj voz iz Budimpešte s gotovo 400 izbjeglica stigao je u ponedjeljak navečer u Bavarsku.

Austrijska policija pojačala kontrole

Istovremeno su još dvije osobe uhapšene zbog sumnje da su umiješane u prošlosedmičnu tragediju, kada se 71 izbjeglica ugušila u kamionu nedaleko od Beča, saopštilo je danas Državno tužilaštvo Austrije.

Navedeno je da se radi o jednoj osobi za kojom je raspisana evropska potjernica, a koja je uhapšena u Bugarskoj. Drugi muškarac je u Mađarskoj lišen slobode. 

Austrijska policija pojačala je kontrolu vozila kako bi spriječila veliki priliv izbjeglica iz Mađarske, javlja Anadolija.

Nakon što su u kamionskoj prikolici na području Burgenlanda pronađena tijela 71 osobe, austrijska Vlada je poduzela mjere predostrožnosti na putevima i željeznicama koje vode iz Mađarske u Austriju.

Austrijska policija danonoćno radi na autoputu Budimpešta – Beč kako bi bio spriječen prolazak vozila s izbjeglicama.

Više od 1.500 izbjeglica na makedonskoj granici

Glasnogovornik policije Roman Haslinger kazao je da će izbjeglice koje podnesu zahtjev za azil prolaziti normalnu proceduru, a oni koji to ne učine nakon kontrola bit će vraćeni u Mađarsku.

Na sjevernoj granici Grčke s Makedonijom trenutno čeka više od 1.500 izbjeglica, koje žele da nastave put ka sjeveru, u prosperitetnije zemlje Evropske unije.

U blizini grčkog sela Idomeni, u jednom trenutku došlo je do tuče, kada je više stotina ljudi, većinom iz Afganistana i Pakistana, pokušalo da pređe granicu koju je čuvala makedonska policija, prenio je AP.

Makedonske vlasti su povremeno dozvoljavale malim grupama da pređu i upute se ka željezničkoj stanici u Ðevđeliji.

Njemačka izdvaja sedam milijardi eura

Njemačka ministrica rada Andrea Nahles izjavila je danas da će za pokrivanje socijalnih izdataka za izbjeglice i njihovu integraciju u sljedećoj godini uložiti dodatnih od 1,8 do 3,3 milijardi eura.

Ona je iznijela procjene da bi u 2019. godini troškovi za socijalna davanja i integraciju izbjeglica mogli da budu preko sedam milijardi eura.

“Naš cilj bi trebao da bude da ljudi, koji ovdje dođu, budu osposobljeni da rade”, rekla je ona, prenose mediji.

Izvor: Al Jazeera i agencije