Stotine hrvatskih ljekara koncesionara u ‘bijelom štrajku’

Liječnici, Ljekari
Ljekari su za srijedu najavili prosvjed na Markovom trgu, gdje se nalaze sjedišta Vlade i Hrvatskog sabora (Al Jazeera)

Blizu 700 koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) u Hrvatskoj od utorka radi sporije izražavajući time nezadovoljstvo Nacrtom prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, doznaje se u strukovnoj udruzi koncesionara u kojoj ističu da je najveći odaziv liječnika u Zagrebu i Splitu, no da im se odazvalo dosta koncesionara u Rijeci i Osijeku.

Udruga koncesionara privatne zdravstvene zaštite najavila je da od danas koncesionari kreću u bijeli štrajk – da će pacijente pregledavati sporije, odnosno odrađivati svoj posao unutar limita koji im plaća HZZO, a to bi moglo stvoriti velike gužve u čekaonicama.

Razlog revoltu liječnika primaraca leži u odustajanju resornog ministra od privatizacije ordinacija, kako su to prvo dogovorili na zajedničkoj radnoj skupini za izradu prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti (ZOZZ). 

“Radimo i dalje, samo smo usporili držeći se smjernica, koje predviđaju 20 minuta obrade po svakom pacijentu”, potvrdila je Hini Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite.

Tim tempom, kaže, mogu primiti 40-ak pacijenata dnevno, što će se pokazati kao problem u ambulantama gdje ih, zbog manjka liječnika, dnevno bude i više od stotinu.

Ministar: Nema nikakvog štrajka

No, danas još nema problema jer su pacijenti čuli za izmjene u radu liječnika, tako da je u cijeloj Hrvatskoj zabilježeno znatno manje pacijenata u čekaonicama, kaže Rodić.

Zakon koji 27. lipnja ide na Vladu predviđa da 25 posto liječnika ostaje u domovima zdravlja, iako se za ostanak, prema nekim anketama, izjasnilo desetak posto domskih liječnika, i premda su primarci smatrali gotovom stvari da se ide u potpunu privatizaciju.

Liječnici koncesionari najavili su i ustavnu tužbu jer smatraju da su oni koji žele biti privatnici, a to ne mogu, diskriminirani.

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić u utorak je odbacio informacije o većim razmjerima štrajka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, istaknuvši da je samo manji dio liječnika koncesionara nezadovoljan nacrtom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, i to oni koji gledaju samo sebe i svoje interese.

“Nema nikakvog štrajka. Određeni manji broj liječnika u primarnoj manifestira nezadovoljstvo jer su [od novog zakona] očekivali maksimum za sebe i svoje interese”, izjavio je ministar Kujundžić novinarima nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

No, ministar nije zabrinut, uvjeren da je većina dionika u zdravstvenom sustavu zadovoljna novim zakonom. “To je jedan pozitivan korak koji će i dalje ostaviti za pacijente – kvalitetu i dostupnost medicine”, rekao je.

Poručio je i kako u Hrvatskoj, sukladno Ustavu, treba postojati i javno i privatno zdravstvo. I jedno i drugo treba sačuvati i pustiti ih da se natječu – tko će biti bolji i jeftiniji, a sve u korist pacijenta, odgovorio je Kujundžić na nezadovoljstvo liječnika primarne zdravstvene zaštite koji tvrde da su prevareni jer novi zakon neće riješiti neravnopravnost liječnika pri domovima zdravlja i onih u koncesiji.

Nezadovoljni ostankom u domovima zdravlja

Liječnici u primarnoj su nezadovoljni što će 25 posto liječnika i dalje ostati pri domovima zdravlja.

Oni neće moći samostalno sklapati ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), a zbog takvog neravnopravnog odnosa najavili su i ustavne tužbe.

Ministar, pak, odgovara da novi zakon smanjuje prostor za eventualne manipulacije o tome tko će dobiti  koncesiju, a tko neće.

O svemu, ističe, konačnu odluku donose županijske skupštine, tako da je mogućnost da o tome odlučuju pojedinci isključena. Time je odbacio strahovanja dijela liječnika da će o tome tko će “ići u privatnike” i dobiti koncesiju odlučivati župani.

Kujundžić je uvjeren i da će predloženim zakonom u konačnici ipak svi biti zadovoljni.

U Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) kažu kako će u srijedu početi okupljanje liječnika na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, nakon čega će krenuti na Markov trg, gdje se nalaze sjedišta Vlade i Hrvatskog sabora i gdje će u 11 sati održati prosvjed.

Izvor: Al Jazeera i agencije