Stotine ljudi na posljednjem ispraćaju stradalih rudara

Bosna i Hercegovina oprostila se od četvorice rudara, poginulih prije dva dana u rudarskoj nesreći u Kaknju.

Rudari Muhamed Sarač, Nermin Mušija i Sead Gađun, ukopani su na mjesnim mezarjima. Pogreb Mije Stojičića, prema želji porodice, bit će održan sutra.

U Kaknju je prije dženaze održana komemorativna sjednica.

„Narodu ovdašnjeg kraja je sudbinski predodređeno da se bori za što veće količine iskopanog uglja, i otvaranju novih jama bez kojih nema egzistencije na ovim područjima. A sa druge strane te iste jame znaju donijeti neizmjernu tugu i tragediju“, rekao je Nermin Mandra, načelnih općine Kakanj.

Velika dženaza

Veliki broj građana Kaknja i okolnih mjesta, stotine prijatelja, članova porodica, mještana i kolega prisustvovalo je dženazi kako bi se posljednji put oprostili od stradalih rudara.

Dženazu je predvodio izaslanik reisu-l-uleme Huseina efendije Kavazovića, Nusret efendija Avdibegović.

“Vijest o ovoj tragediji potresla je sve dobre ljude. Tuga koja je zadesila njihove porodice je nenadoknadiva. Gledam zastavu koja je simbol naših rudara, a ona ima dva lica: jedno zeleno, a drugo crno. Zelena simbolizira snagu koju rudari imaju, a crna je tuga i neizvjesnost. Voljeli su svoje porodice, bili su odgovorni naspram svog posla i njih je zemlja uzela sebi jer čovjek je od zemlje, a duša je Božija”, kazao je Avdibegović.

On je apelovao da se preuzme briga o porodicama svih stradalih rudara.

“Molim vas da vodite računa o ožalošćenim porodicama, o djeci koja su se rodila i koja trebaju biti rođena. Očito je da se strada i na zemlji i pod njom, ali treba učiniti napor za sigurnost onih koji stradaju pod zemljom. Neka ovakvih skupova ne bude ili neka ih ima manje sa manje žrtava, i neka se tuga otkloni sa ovih prostora”, kazao je Avdibegović.

Sutra sahrana poginulom Stojičiću

Tabuti sa tijelima rudara prevezeni su potom do lokalnih mezarja gdje je nakon ikindije namaza obavljen ukop. 

Svi oni, kao rudari treće smjene, poginuli su u noći sa 12. na 13. oktobar u jami Begići-Bištrani rudniku mrkog uglja u Kaknju kada se na njih, na dubini od oko 105 metara ispod površine zemlje, urušila drvena podgrada uslijed čega se srušio gornji svod rudarskih prostorija.

Izvor: Al Jazeera i agencije