Stotine Palestinaca u izraelskim zatvorima

Klub palestinskih zatvorenika objavio je da su izraelske vlasti od početka ovog mjeseca zatvorile 560 Palestinaca iz različitih dijelova Zapadne obale i Jeruzalema, tako da ih je trenutačno u izraelskim zatvorima najmanje 7.000, a većini je određen tzv. administrativni pritvor.

Jedan od njih je i Badran Badran kojeg je, nakon što je prije mjesec dana pušten iz zatvora u kojem je proveo osam godina, izraelska vojska ponovno lišila slobode i opet mu odredila administrativni pritvor. To je njegovoj obitelji teško palo.

„Želio sam da moj sin počne novi život. Napravio sam mu kuću. Planirao je da se ženi. Našao sam mu i posao. Onda su došli Izraelci i ponovno ga odveli. To je velika nepravda. Ne znam šta da radim, niti znam gdje su ga odveli“, kaže Samir Badran, otac Badrana Badrana.

Broj pritvorenih Palestinaca se naglo povećao nakon što su trojica izraelskih doseljenika oteta i ubijena u Hebronu prije više od tri mjeseca.

‘Administrativni pritvor’

Među onima koji su pritvoreni su i Hamasovi zastupnici, političari i akademici što upućuje na novu strategiju izraelskih vlasti kada je u pitanju pritvaranje Palestinaca.

„Svi su oni uhićeni nasumično i bez ikakvih optužbi. Smatramo da je to samo dio sustavne politike kolektivnog kažnjavanja Palestinaca, koju provode izraelske vlasti“, upozorava Amani Sarahna iz Kluba palestinskih zatvorenika.

U izraelskim zatvorima se trenutno nalazi najmanje 7.000 Palestinaca koji su u „administrativnom pritvoru“ što omogućuje da Izrael palestinske zatvorenike drži bez optužbe i bez iznošenja dokaza i to na neodređeno razdoblje.

Nevladine organizacije procjenjuju da je od 1967. godine do danas kroz izraelske zatvore prošlo 800.000 palestinskih zatvorenika.

Izvor: Al Jazeera