Stotine policajaca i vojnika raspoređeni u Briselu

Zbog straha da glavni grad Belgije može doživjeti sudbinu Pariza, koji je pretrpio nekoliko napada, visoki nivo sigurnosti i dalje je na snazi u Briselu. Od danas, ipak, dio podzemne željeznice radi, a rade i škole.

Dodatnih 300 policajca i 200 vojnika raspoređeno je po Briselu, centru Europske unije. Dva dana nakon obustave nastave, učenici su ponovo zauzeli svoja mjesta u učionicama.

„Nisam mnogo zabrinuta, jer je djeci dozvoljeno da ponovo idu u školu. Pretpostavljam da je nivo sigurnosti prihvatljiv, inače ne bi otvorili škole i podzemni željeznički saobraćaj stavili u funkciju. To je dobar znak za grad“, govori Annelaure Leger, majka dvoje djece.

Roditelji su morali objasniti djeci zbog čega nisu mogli pohađati nastavu.

„Rekao sam da postoje ljudi koji bez ikakvog razloga napadaju nevine ljude i savjetovao ih da budu malo oprezniji“, kazao je Didier Nkoy Balengola koji ima četvero djece.

Posebne mjere bile su uvedene u osnovnim i srednjim školama kao i univerzitetima, uz ograničeno kretanje unutar i van obrazovnih institucija.

„Život mora ići dalje, tako da se moraju vratiti u škole. Bitno je da budu svjesni da se u školu moraju vratiti bez obzira na sve, čak i ako se nešto desi u Parizu i Briselu. To je je jako bitno za njih“, smatra Dmitri De Cra Yencour čije je dijete danas išlo u školu.

Otvorena podzemna željeznica

Podzemna željeznica djelimično je otvorena četiri dana nakon zatvaranja zbog uvedenih mjera sigurnosti.

„Ne možemo pružiti potpunu uslugu, ali gotovo pola stanica je u funkciji“, ističe Francoise Ledunef, glasnogovornica briselske prijevozne kompanije STIB.

Naoružani vojnici i dalje patroliraju podzemljem.

„Garantujemo sigurnost. Naši korisnici moraju biti uvjereni da je na snazi poseban nivo zaštite, zahvaljujući našim policijskim snagama, čuvarima i vojnicima“, dodala je Ledunef.

Brisel je centar istrage napada koji su se odvili u Francuskoj, pošto su dvojica napadača, prema francuskim vlastima, živjela glavnom gradu Belgije.

Izvor: Al Jazeera i agencije