Stotine privatnih tužbi u slučaju Franak

O sudbini kolektivne tužbe u slučaju Franak sljedećih bi sedmica trebao odlučiti Vrhovni sud Hrvatske. Ranije, presudom Visokog trgovačkog suda nevažećom je proglašena promjenjiva kamatna stopa, ali ne i valutna klauzula za švicarski franak.

Ta je odluka sada na reviziji, no građani su podnijeli nekoliko stotina privatnih tužbi, u kojima traže poništenje svojih kreditnih ugovora.

Vrata pravde, kaže Tomislav Borković, otvorila su se prošle godine. Stotine stranica težak slučaj protiv banke, zbog kredita u švicarcima, presuđen je u njegovu korist.

“Pravna posljedica sudske presude bi bila, ukoliko drugostupanjski sud potvrdi presudu, banka bi morala mi vratiti preplaćeni iznos, koliko sam preplatio po tečaju franka u odnosu na kunu”, kaže Tomislav Borković, dužnik u francima.

Od nekoliko stotina privatnih tužbi do sada je pet presuđeno u korist građana, a tri u korist banaka.

Advokat, koji u borbi protiv finansijera bilježi samo pobjede, kaže da se u svim slučajevima nije odlučivalo o istoj stvari.

U potrazi za trajnim rješenjem

“Negdje je kredit otkazan, negdje je još u otplati, negdje je za otplatu preostalo 20 godina, negdje deset, tako da se to ništa ne može generalizirati. Sve ovisi o slobodnoj procjeni suca kojem dođe predmet, jer suci su samostalni i neovisni u donošenju presude”, kaže advokat Slaven Karaban.

Građanima bi u privatnim trebala pomoći kolektivna tužba Udruge “Franak” protiv osam banaka, koja je trenutno na Vrhovnom sudu.

“Vrhovni sud jest u poziciji da donese jedinstveno pravno shvaćanje za sve ove slučajeve, drugo je pitanje kada će se to dogoditi”, kaže Alan Uzelac sa Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Nedavno je predsjednik Vrhovnog suda izjavio kako se ona može očekivati u iduće tri sedmice. U međuvremenu, sukobljene strane su pokušale postići trajno rješenje. No, iz razgovora se povukla Udruga “Franak”, jer joj banke nisu u roku dostavile model prebacivanja kredita iz franka u druge valute.

Banke, s druge strane, tvrde da konkretne prijedloge Udruge do sada nisu vidjeli.

Narušeno povjerenje u finansijske institucije dužnici nikako da vrate. Tvrde da banke i dalje krše zakon – za što su već u dva navrata prekršajno kažnjene sa deset i po hiljada eura.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera