Stotine žrtava u monsunskim kišama u Aziji

UN je izrazio zabrinutost stanjem u Mijanmaru gdje je poginulo 46 osoba, a više od 200.000 je ugroženo (EPA)

Indijske vlasti objavile su da je proteklih sedmica više od 120 osoba u toj zemlji poginulo u poplavama izazavanim monsunskim kišama.

Približan broj žrtava je zabilježen i u Pakistanu, dok u Mijanmaru spasilačke službe pokušavaju stići do područja odsječenih od svijeta, gdje je broj stradalih za sada nepoznat.

Obilne kiše izazvane ciklonom Komen koji je pogodio istočnu obalu Indije poplavile su dijelove indijskih država Zapadni Bengal, Odishe i Manipur, prenosi Reuters. Dodaje se da je zbog tih najtežih poplava u zadnje četiri godine svoje domove moralo napustiti gotovo 200.000 ljudi.

U ovom dijelu Azije, monsunske kiše padaju od juna do septembra i važne su za poljoprivredu, međutim, često pogađaju milione ljudi, uništavajući žetvu, domove, onečišćuju vodu što dovodi do širenja bolesti.

U Indiji i Pakistanu poplave i klizanje tla događaju se svake godine u monsunskom periodu.

Deseci poginulih u Mijanmaru

Ujedinjeni narodi izrazili su posebnu zabrinutost stanjem u Mijanmaru gdje je dosad poginulo 46 osoba, a više od 200.000 je ugroženo.

Zbog obilnih monsunskih kiša naglo je porastao vodostaj rijeka, a u odronima su uništene hiljade kuća, obradivih površina, mostova i puteva.

Razmjere katastrofe u velikoj i siromašnoj zemlji kakva je Mijanmar, gdje je infrastruktura u vrlo lošem stanju, neće biti poznate još nekoliko dana, upozorio je UN.

Kiše su pogodile i Rakhin, područje u kojem živi oko 140.000 raseljenih, uglavnom muslimana Rohinja nastanjenih u izbjegličkim logorima. Ali iz tog područja gotovo da i nema informacija.

Spasilačke ekipe se bore sa klizištima i u Vijetnamu gdje su poginule 23 osobe, među njima dvije porodice su stradale od toksičnog blata oko poplavljenih rudnika ugljena.

Izvor: Agencije