Stotinu godina od tragedije Titanica

Titanic, najveći putnički brod na svijetu udario je u ledeni brijeg 14. aprila 1912. u 23:40 sati i potonuo za manje od tri sata, kasno noću. Tom prilikom poginulo je 1.514 osoba. 

Titanic je bio drugi od tri putnička broda za koje se vjerovalo da će dominirati prekookeanskim putničkim saobraćajem. Bio je vlasništvo kompanije White Star Line, a izgrađen je u brodogradilištu Harland & Wolff u Belfastu, Sjeverna Irska.

Gradnja je započela 1909. godine. Brod je porinut u more 31. maja 1911, bio je dugačak 269 a širok 28 metara, dok mu je nosivost bila blizu 56.000 tona.

Maksimalna brzina bila je do 25 čvorova, imao je 46.000 konjskih snaga. Kapetan Titanica bio je Edward John Smith, koji je prethodno putovao sjevernoatlantskim vodama 26 godina i poslije tog putovanja trebao je otići u penziju, nakon čak 46 godina službe.

Deseci Balkanaca

Na prvoj plovidbi, od Southamptona u Engleskoj do New Yorka, Titanic je usred Atlantika naletio na ledeni brijeg koji mu je oštetio trup. Od 2.223 putnika i članova posade spašeno je manje od trećine – 710.

Strojarnica na izložbi u Washingtonu [AFP/Getty Images]

Početkom aprila u Muzeju National Geographic otvorena je izložba pod nazivom Titanic: 100 godina opsesije.

Izložba će u Washingtonu trajati tri mjeseca, a u fokusu će biti rad Roberta Ballarda, jednog od vođa tima koji je otkrio olupinu ovog broda 1985. godine, i Jamesa Camerona, reditelja istoimenog filma.

Tokom aprila će brojne televizijske stanice emitirati specijalne programe, dokumentarce i priče o brodu, uključujući i dokumentarac televizije History o mapiranju ostataka olupine broda.

Mapiranje olupine

Američki stručnjaci kompletirali su nedavno mapu ostataka olupine broda, za koje se nadaju da će im pomoći da nađu nove dokaze o tome šta se zaista desilo u noći kada se prije stotinu godina brod nasukao na ledeni brijeg, potonuo na dno sjevernog Atlantika i postao legenda.

Mapiranje je počelo u ljeto 2010. godine, a ispitivanja su radili stručnjaci sa instituta iz Massachusettsa i Kalifornije. U poduhvatu je učestvovala i kablovska televizija History, koja će i emitirati emisiju o mapiranju i brodu na 100. godišnjicu potonuća Titanica.

Izvor: Agencije