Stožer: Nikog nismo spriječili ući u kolonu

Predstavnike državnoga vrha u Stožeru za obranu Vukovara nazvali su 'onom malom skupinom koja je krenula iz bolnice' (Reuters)

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić poručio je kako nitko od sudionika vukovarske Kolone sjećanja, pa tako ni predstavnici državnoga vrha, koje je nazvao „onom malom skupinom koja je krenula iz bolnice“, prije tri dana nije bio spriječen odati počast žrtvama Vukovara.

Predstavnici državnoga vrha bili su 18. studenog spriječeni sudjelovati u Koloni sjećanja u Vukovaru.

“Istina je da je državni vrh bio spriječen priključiti se Koloni sjećanja, kao što su u svojim izjavama istaknula i  tri predsjednika – Republike, Sabora i Vlade”, poručili su iz Premijerovog ureda.

Državni vrh, predvođen predsjednikom Josipovićem, nije mogao doći do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, te su se potom automobilima zaputili na Ovčaru, gdje su kod spomen-obilježja odali počast žrtavama najveće masovne grobnice u Hrvatskoj.

Uz državni vrh, vijenac je položio i saborski zastupnik iz redova srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac.

Josić: Zapovjednici su prošli

Na konferenciji za novinare u Vukovaru Josić je istaknuo kako su se predsjednici Republike, Vlade i Sabora „uplašili lampiona, te odustali“ od sudjelovanja u Koloni sjećanja, koja se gradskim ulicama kretala od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

U prilog tomu da nikome nije bilo priječeno sudjelovati u koloni ističe kako su do groblja uspjeli doći i zapovjednici obrane Vukovara Branko Borković i Mile Dedaković, koji je bio u invalidskim kolicima, a koji su iz vukovarske bolnice krenuli u koloni u kojoj se nalazio i državni vrh.

Zapitao se kako je to moguće, ako su pripadnici državnoga vrha „bili blokirani“.

„Oni su jednostavno u jednom trenutku stali, okrenuli se, otišli, ostavivši stjegonoše i počeli širiti neistine“, Josićevo je tumačenje odluke državnoga vrha da odustane od daljnje hodnje u Koloni sjećanja.

‘Vlada ne želi dijalog’

Iz Stožera su novinarima podijelili i priopćenje u kojemu vladajuću koaliciju optužuju za omalovažavanje branitelja i hrvatskoga naroda.

Ističu i to da su sudionici Kolone sjećanja „po svojoj savjesti odabrali kome pripadaju i znali su kome se idu pokloniti i za koga moliti toga dana“.

Gradonačelnikova isprika diplomatama

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo uputio je članovima diplomatskog zbora ispriku u povodu „nemilih događanja“ 18. studenoga na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

„Izražavam svoje žaljenje što kao novopridošli članovi zajednice europskih naroda, iako smo to silno željeli, na Dan sjećanja iz Vukovara nismo sa vučedolskom golubicom poslali još jednu poruku i potvrdu koliko su Vukovarci voljni i spremni u danima vječnog sjećanja na svoje žrtve u Domovinskom ratu istovremeno biti pobornici mira i tolerancije kao zaloga  onima koji će Vukovar nositi u budućnost“, poručio je Sabo.

„I nakon posljednjeg nemilog događaja, kada su s najvišim dužnosnicima Republike Hrvatske bili spriječeni odati počast žrtvama Vukovara, sa dužnom isprikom upućujem i želju za vašom snažnijom potporom gradu Vukovaru u ostvarivanju planova za  razvoj gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta“, naveo je Sabo vjerujući kako „posljednji nemili događaji neće utjecati na privlačenje stranih investicija u Vukovar“.

„Političkim elitama“ zamjeraju što su, kako kažu, vukovarsku Kolonu sjećanja već sutradan, 19. studenoga, u Saboru iskoristili za „međusobna optuživanja i prozivanja, zaboravivši na žrtve i stradalnike“.

“Na odavanje počasti žrtvama Vukovara saborske zastupnike pozvao je Milorad Pupovac, kao etnički Srbin i Srbin po zanimanju u hrvatskom Parlamentu“, kažu u Stožeru.

„Vladajući su rekli da ne žele nikakav dijalog, a za premijera više ne postoji nikakav Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Nakon takvih izjava i bijega od hrvatskih branitelja i stradalnika možemo očekivati da će vladajući krenuti s hapšenjima članova Stožera, samo zato jer razmišljamo svojim glavama i ne prihvaćamo nezakonitosti, nasilje i diktaturu koju oni provode“, zaključuje Stožer u priopćenju.

Potpisi za referendum

Članica Stožera Snježana Patko izvijestila je da je Stožer postavio internetsku stranicu sa svim informacijama o referendumu za proglašenje Vukovara mjestom posebnoga pijeteta, za čije raspisivanje Stožer do 1. prosinca prikuplja potpise građana.

Član Stožera zadužen za pravna pitanja Vlado Iljkić izrazio je nezadovljstvo što je u nekim sredinama u Istarskoj županiji došlo do, kako je rekao, onemogućavanja prikupljanja potpisa, istaknuvši upravo Istru kao primjer kako se moraju rješavati pitanja odnosa u lokalnoj zajednici.

„U Istri dvojezičnost funkcionira upravo zahvaljujući tome jer do toga nije došlo prisilom, već je to pitanje rješavano unutar zajednice“, rekao je Iljkić.

Premijeru Zoranu Milanoviću poručio je da ne želi vidjeti istinu, već je naumio rješavati „sve po kratkom postupku“, a što je, kazao je, „odlika totalitarističkih razmišljanja“.

Bauk: HDZ se hvalio ćirilicom

Ministar uprave Arsen Bauk podsjetio je na sjednici Vlade kako se HDZ-ova Vlada 2009. pohvalila Vijeću Europe da je Gradsko vijeće Grada Vukovara donijelo novi Statut, kojim je uredilo slobodnu uporabu srpskoga jezika i ćiriličnog pisma u službenoj komunikaciji, javnim poslovima i samoupravnog djelokruga Grada Vukovara.

Bauk je to rekao u sklopu rasprave o petom izvješću Republike Hrvatske o primjeni Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Premijer Zoran Milanović upitao ga je misli li da će to čuti „onaj tko bi to trebao“, a potom dodao da se tome nada.

„Na temelju analize prikupljenih podataka tijela državne uprave za razdoblje 2009. do 2011. godine, kao i za dio 2012. godine, za koji se podnosi izvješće o regionalnim i manjinskim jezicima, Hrvatska je u tom razdoblju učinila daljnji napredak u ostvarivanju programa zaštite i promicanja prava na uporabu regionalnih i manjinskih jezika“, zaključio je Bauk.

Pusić: Referendum o ćirilici – nepotreban

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je pred Banskim dvorima kako se referendum o uporabi jezika i pisma manjina ne treba održati jer je stajalište vladajuće koalicije da se kroz ustavne promjene teme vezane uz manjinska i ljudska prava izuzmu od referendumskog odlučivanja.

“To je vezano uz razgovore o ustavnim promjenama i mogućnosti, odnosno stavu da se izdvoje teme vezane uz manjinska i ljudska prava kao one koje ne podliježu referendumskom odlučivanju”, rekla je Pusić novinarima, pojašnjavajući svoju nedavnu izjavu za Novi list kojem je rekla kako je vladajuća koalicija složna oko toga da se referendum o ćirilici ne treba održati te izrazila nadu da će se u tom smjeru Ustav promijeniti prije održavanja referenduma.

Na primjedbu novinara kako će se pojaviti tumačenja da se taj referendum mora održati, budući da se potpisi za njegovo održavanje prikupljaju do 1. prosinca, do kada ustavne promjene najvjerojatnije neće biti donesene, Pusić je odgovorila kako će se u razmatranje te teme morati uključiti sve institucije, uključujući i Ustavni sud.

“Moje je mišjenje da će se zaista morati uključiti sve institucije, uključujući i Ustavni sud, u takvu vrstu razmatranja te teme. Jer, ako dozvolimo da nam društvo sklizne u tu vrstu terora nad raznim manjinama, a na to smo upozoravali, onda je ovo samo početak – danas jedna manjina, sutra druga, prekosutra vi”, ustvrdila je.

Upitana za komentar izgreda nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića, nakon utakmice Hrvatska – Island, koji je publiku poticao na skandiranje “Za dom – spremni”, Pusić je izrazila nadu da se “to istražuje i procesuira, odnosno da će se stati na kraj bilo kakvoj propagandi ekstremizma u bilo kojoj
formi”.

Izvor: Agencije