STRADANJE CIVILA: Napadi dronovima na osnovu ‘gotovo sigurnih’ podataka

Predsjednik SAD-a Barack Obama pogibije dva taoca u rukama Al-Kaide opisao kao nesretne te rekao da one nisu rezultat nemara (Getty Images)

Nakon pogibije dvojice zapadnjačkih talaca u Pakistanu u udaru američkih bespilotnih letjelica nameće se pitanje jesu li „gotovo sigurni“ podaci dovoljni za izvršavanje ovakvih napada, pita se američki Washington Post.

Nakon višesedmičnog nadgledanja jedne lokacije analitičari Centralne istražne agencije (CIA) početkom godine došli su do dva zaključka: tu lokaciju koriste pripadnici Al-Kaide i u vrijeme udara u toj zgradi su bile četiri osobe.

Tokom čišćenja ostataka kuće izvučeno je šest tijela, a podaci koje je letjelica i dalje slala u sjedište CIA-e izazvali su nova problematična pitanja. Neka od njih su identiteti dvije „neubrojene“ osobe i kako je procjena Agencije prije udara mogla toliko promašiti, pitaju se iz Posta.

Predsjednik SAD-a Barack Obama je u četvrtak pogibije dva taoca u rukama Al-Kaide opisao kao nesretne te rekao da one nisu rezultat nemara. Spomenuo je prisustvo „ratne magle“ i kako preliminarne procjene ukazuju na to da je udar „u potpunosti bio u okvirima borbe protiv terorizma“.

No, aktuelni i bivši protivteroristički zvaničnici smatraju da ovakve akcije i stavovi potkopavaju godine američkih tvrdnji o velikoj preciznosti programa udara bespilotnih letjelica, te da sada skeptici dobijaju „novu municiju“ da kritikuju poteze administracije koja traži „približno uvjerenje“ da civili neće biti na udaru.

Salva kritika na račun Bijele kuće

Zvaničnici navode da je Obamina reakcija, uprkos javnom istupu, iza zatvorenih vrata bila daleko oštrija. Njegovi savjetnici mu godinama govore kako se „ovo nikada neće desiti, a desilo se“, istakao je jedan bivši visokopozicionirani zvaničnik koji je govorio pod uvjetom da mu se ne objavljuje identitet.

Taoci koji su poginuli u tom udaru su Amerikanac Warren Weinstein, koji je u rukama Al-Kaide od 2011. godine, i Italijan Giovanni Lo Porto, kidnapovan 2012.

Administracija je, također, objavila kako je Weinstein jedan od troje Amerikanaca koji su poginuli u dva udara CIA-e bespilotnim letjelicama na lokacije u Pakistanu tokom januara.

Preostala dvojica su Ahmed Farouq i Adam Gadahn, pripadnici Al-Kaide, no uprkos tome izgleda da CIA nije znala da su i oni na lokacijama koje su mete.

Organizacije za ljudska prava osule su paljbu po Bijeloj kući zbog toga što, iako je objavila pogibije dvojice talaca, i dalje ne objavljuje podatke o daljim pogibijama civila u udarima bespilotnim letjelicama.

Izvor: Agencije