Strah koji šire naoružane grupe u Ninivi

U gradu još uvijek vlada nešto poput vanrednog stanju (EPA)

Tek što su se borbe u gradu Mosulu završile, na površinu izbijaju novi problem. Sada su tu vojska, federalna i lokalna policija, skupine pod nazivom Narodna i Plemenska mobilizacija, čiji su borci raspoređeni po ulicama kako bi popunili sigurnosnu prazninu koju je za sobom ostavila grupa Islamska država Iraka i Levanta.

Na kontrolnim punktovima koje su postavili pripadnici Narodne mobilizacije istaknute su sektaške zastave i parole. Možda to provocira stanovnike, ali se tome niko ne smije suprotstaviti. U gradu još uvijek vlada nešto poput vanrednog stanju, dok prsti na okidaču vrebaju svaki mogući incident.

Ispred jednog punkta u naselju Al-Zohour, na istoku grada, pripadnici Narodne mobilizacije dijele slatkiše, čime žele obilježiti sveti šiitski praznik Eid Ghadir. Građani u tišini učestvuju u tome, dok se iza njihovih ljubaznih izraza krije duboka zabrinutost i napetost.

Jedan od oficira za Al Jazeeru kaže da nema potrebe za tako velikim brojem vojnika, ali da je to nametnuto političkim dogovorima te da pojedini svojim ponašanjem provociraju građane, što situaciju u gradu vraća na početno stanje. Dodaje da su dobili mnoge pritužbe od brojnih građana, koji traže da se ove naoružane osobe povuku i da, umjesto njih, budu raspoređeni pripadnici iračke vojske, a kao razlog navode njihove brojne “prestupe”.

Različite lojalnosti i nazivi

Lokalni stanovnici kažu da pojedini pripadnici naoružanih frakcija, naročito oni iz redova manjina, poput Turkmena, kršćana, Shabaka i Jezida, imaju veoma grub i sumnjičav odnos prema građanima. Nerijetko demonstriraju silu i oružjem, pokušavajući time potvrditi svoje prisustvo, prema njihovim riječima.

Imena ovih frakcija ukazuju na sektašku, plemensku ili vjersku pripadnost, pa tako, pored “Organizacije Badr” i “Lige pravednika”, postoje još i “Vitezovi Jaboura”, “Mobilizacija Shabaka”, “Kršćanski pokret Babylon” i mnogi drugi. Neke od ovih skupina terete se za kršenja ljudskih prava na osnovu sektaške ili nacionalne pripadnosti.

Na društvenim mrežama se proširilo nekoliko video snimaka koji prikazuju kako kršćanske jedinice vrše progon arapskih stanovnika sa područja Sahl Niniva. Također, turkmenska “Mobilizacija Tal Afar” optužuje se za povezanost sa šiitskom “Organizacijom Badr”. Glasnogovornik “Mobilizacije Shabak” Abu Jafar demantirao je da njegove formacije vrše bilo kakva zlostavljanja građana. One koji šire ovakve glasine optužuje da su to “repovi” ISIL-a, naglasivši da su njihovi odnosi sa stanovnicima dobri i da su na njihovoj meti samo pripadnici ISIL-a.

Stanovnici su zabrinuti zbog sve učestalijih atentata, otmica i ucjena koje vrše pripadnici ovih frakcija, dok su njihova glavna meta imućniji građani koji su ostali u gradu. Također su učestale krađe automobila, pljačkanje mjenjačnica i uzimanje “reketa” od vlasnika trgovačkih radnji u zamjenu za pružanje “zaštite”.

Većina frakcija dolazi izvan provincije, ili sa periferije Mosula, osim “Garde Niniva”, koja okuplja borce iz grada pod vođstvom bivšeg guvernera Atheela al-Nujaifija. Iako je ova garda pristupila Narodnoj mobilizaciji, druge frakcije na nju gledaju s mnogo podozrenja.

Brojne pljačke i otmice

Glasnogovornik garde Zuhair Hazem kaže da su oni preuzeli na sebe zadatak održavanja sigurnosti na polovini teritorije Mosula i drugim teritorijama izvan grada. Ostvarili su visok nivo “discipline i socijalne angažiranosti”, što pokazuje da im ljudi vjeruju jer pripadaju ovom gradu. Dodaje da postoji koordinacija s drugim frakcijama kroz Centar rukovođenja operacijama u Ninivi i Centra za zajedničke operacije, međutim, kritizira neke politike koje vidi kao kontinuitet ranijeg stanja. Postoji namjerno zanemarivanje informacija koje dolaze o “teroristima” i korupciji među snagama sigurnosti, kako to objašnjava.

Prema mišljenju novinara Mujahida At-Taija, u Mosulu i okolini postoji 12 frakcija različitih po svojim lojalnostima. Većina njih su nezakonite i nisu dio Narodne mobilizacije, već su legitimitet dobili zbog borbe protiv ISIL-a. Ovim frakcijama se pripisuju brojne pljačke i otmice, a njihovi pripadnici nemaju redovne plate, koje bi ih motivirale da se odreknu mita kojeg uzimaju i otimačine.

At-Tai smatra da ne postoji koordinacija između ovih frakcija, zbog različitih lojalnosti, te da je trenutna disciplina “privremena” i stalno se pogoršava. Upozorio je da može doći do “katastrofe”, jer je pitanje sigurnosti vezano za mnoga pitanja, poput predstojećih izbora, relacija u savezima i ugovora o rekonstrukciji.

Izvor: Al Jazeera