Strah od američko-turskih borbi u Siriji

Kurdske Jedinice narodne zaštite, koje imaju podršku SAD-a, rasporedile su snage na moguću liniju fronta (Reuters)

Turska je na granicu sa Sirijom poslala dodatnu vojsku, objavila je u četvrtak televizija NTV, nakon što su Sjedinjene Američke Države pozvale Ankaru na „deeskalaciju“ turske ofanzive u Afrinu, regiji pod kontrolom Kurda na sjeveru Sirije.

Kurdske paravojne snage, koje imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država, rasporedile su snage na moguću liniju fronta u sirijskom gradu Manbij kako bi se suprotstavile turskoj vojsci.

Do razmještaja je došlo nakon što je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kazao kako će taj grad biti slijedeća meta nakon pokretanja prekogranične operacije Afrin.

Manbij je 100 kilometara istočno od Afrina i u njemu su raspoređene američke vojne snage, kako bi se borile protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

To znači kako bi se saveznici iz NATO-a mogli naći na različitim stranama borbenih linija.

‘Vojnici se imaju pravo braniti’

Američka vojna koalicija u Manbiju saopćila je kako se vojnici imaju pravo braniti od bilo kojeg napada i neće oklijevati to uraditi.

“Naravno da smo alarmirani, naročito u području Manbija, jer se tamo nalaze naše koalicione snage”, istakao je glasnogovornik snaga, pukovnik Ryan Dillon.

Sharfan Darwish iz Vojnog vijeća Manbija, kurdske Jedinice narodne zaštite, koja je na udaru Turske u Afrinu, naveo je kako se njegove snage spremaju oduprijeti turskim vojnicima.

Razvoj situacije na sjeveru Sirije doveo je do telefonskog razgovora Erdogana i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u srijedu.

Trump je izrazio zabrinutost zbog turske “destruktivne i pogrešne retorike” i upozorio da ne dođe do američko-turskog sukoba u bici.

“Pozvao je Tursku na deeskalaciju stanja, ograničenje vojnih akcija i izbjegavanje civilnih žrtava”, dodaju iz Bijele kuće.

Raketni napad na Kilis

Erdogan je u srijedu zaprijetio širenjem ofanzive u Afrinu na Manbij, kako bi “potpuno očistio našu regiju od ovog problema”.

No, rakete ispaljene sa sjevera Sirije pogodile su džamiju i kuću u Turskoj.

Tom prilikom su poginule dvije, a ranjeno 11 osoba.

Projektili su ispaljeni početkom večeri na graničnu provinciju Kilis.

Izvor: Al Jazeera i agencije